В ISW пояснили, для чого Пригожин збрехав про вбивство командувача сил ТРО України

Росіяни також запускають фейки щодо наслідків обстрілу Павлограда.

Фейкові заяви російських ультранаціоналістів про "перемоги" на фронті спрямовані на уповільнення контрнаступу Збройних сил України.

Про це повідомили у ISW за 2 травня, коментуючи заяву засновника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина про обстріл автомобіля, у якому нібито був командувач Силами української територіальної оборони генерал-майор Ігор Танцюра. Тоді він заявляв, що окупанти вбили українського генерала, й навіть опублікував відео з обстрілов.

Однак майже одразу спікер Української тероборони Денис Зелінський спростував цей фейк і наголосив, що "всі живі та здорові".

Як йдеться у зведенні, так звані російські військкори назвали заяви Пригожина про вбивство Танцюри інформаційною перемогою. За словами одного з відомих пропагандистів, український генерал отримав вказівку про переведення резервів у Бахмут і підготовку Сил оборони до контратак у цій місцевості. Обстріл автомобіля з ним росіяни вважають важливою подією з оперативної точки зору, яка уповільнює майбутній контрнаступ ЗСУ.

Водночас інші російські військкори стверджують, що обстріл ЗС РФ Павлограда 1 травня значно ускладнює логістику українців і також позначиться на строках контрнасту України.

Війна в Україні і пропаганда

Як раніше повідомляв УНІАН, рейтингова група NewsGuard виявила 49 веб-сайтів новин, створених чат-ботами зі штучним інтелектом.

У Центрі статегічних комунікацій попередили, що росіяни продовжують здійснювати в соцмережах інформаційно-психологічні операції. Зокрема, країна-терористка зараз розповсюджує вкиди щодо нібито "протистояння" між президентом Володимиром Зеленським і головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

Раніше в Міноборони попередили, що російські окупанти здійснюють чергову інформаційно-психологічну операцію (ІПСО), поширюючи фейкові цифри щодо втрат України у боях за Бахмут.

Крім того, російська пропаганда створює фейкові акаунти українських військових у соцмережах та месенджерах для поширення фейків.

Вас також можуть зацікавити новини: