Волноваха окупована росіянами з березня 2022 року / колаж УНІАН, фото t.me/mod_russia, wikipedia.org

Несподівано оперативна реакція російської окупаційної влади на вбивство великої родини з дітьми у Волновасі, ймовірно, є "політичним позерством". Таку думку висловили експерти, з якими поспілкувалися журналісти The New York Times.

Видання зазначає, що Москва постійно заперечує усі факти воєнних злочинів, які скоїли російські окупанти на українських територіях. Тож несподівано оперативна реакція росіян саме на це вбивство "викликає сумніви щодо мотивації цього вчинку", заявила керівник Медіа-ініціативи за права людини Тетяна Катриченко. На її думку, російська влада "була змушена оголосити про розслідування цієї справи", оскільки фотографії вбитих людей швидко поширилися в соціальних мережах, створюючи громадський тиск на окупаційні сили.

Катриченко та інші експерти мають сумнів, що російські слідчі справді сумлінно намагатимуться розкрити цю справу. На думку фахівців, завданням цього розслідування, ймовірно, буде створення зовнішнього враження, що Москва справді стурбована злочинами проти цивільного населення.

Відео дня

"Зараз російська інформаційна кампанія щодо цієї справи будується на тому, що це ексцес виконавця. Це вписується в їхню стратегію удавання", – каже член київського Центру громадянських свобод Михайло Савва, наголошуючи, що одночасно з цим Москва ігнорує багато інших злочинів, скоєних російськими військами.

Розстріл сім’ї в окупованій Волновасі – що відомо

Як писав УНІАН, 29 жовтня радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що в окупованій росіянами Волновасі Донецької області загарбники розстріляли велику родину з дітьми. Загалом загинули 9 людей, включаючи дівчинку-ученицю 4 класу та хлопчика дошкільного віку. За словами Андрющенка, так "кадирівці" помстилися за те, що голова родини раніше з ними посварився.

Пізніше омбудсмен Дмитро Лубинець підтвердив цю інформацію.

Наступного дня російські "правоохоронці" повідомили про затримання підозрюваних у вбивстві. Ними виявилися двоє контрактників з тихоокеанської морської піхоти, жодного стосунку до "кадирівських" підрозділів вони не мають.

Вас також можуть зацікавити новини: