Для знищення аеродрому кількох ударів недостатньо – Жданов / фото Maxar

Військовий експерт Олег Жданов пояснив, чому з російських аеродромів продовжує злітати бойова авіація навіть після вибухів на цих об'єктах. Він зазначив, що головна частина на кожному аеродромі – це злітно-посадкова смуга, яку не так просто пошкодити, не кажучи вже про знищення. 

Відповідаючи на питання підписників на своєму YouTube-каналі, Жданов підкреслив, що аеродром – це досить складна інженерно-технічна споруда, яка має величезний запас міцності.

"Уявіть собі, якщо сідає стратегічний бомбардувальник – у нього кілька сотень тонн може бути посадкова вага. А якщо він сідає, припустимо, з ракетами – не робив пуски і сідає? Або злітна вага, коли він заправлений і з ракетами. Злітно-посадкова смуга – це дуже міцна споруда. А в самому аеродромі це найголовніший елемент", – додав експерт.

Відео дня

За словами Жданова, якщо злітно-посадкова смуга ціла, значить аеродром може функціонувати навіть без засобів навігації. При цьому бортові системи дозволяють льотчикам здійснювати зліт і посадку без додаткової системи навігації. 

"Для того, щоб, припустимо, знищити смугу злітно-посадкову смугу, треба застосовувати щось типу бетонобійних боєприпасів або бункерні бомби, які мають високу проникаючу здатність через бетон і підриваються, для того, щоб вивернути її навиворіт. Тому ви можете все стерти з лиця землі, але якщо злітно-посадкова смуга залишилася цілою, з неї згрібаються всі уламки, вона ретельно вимивається, щоб не було залишків паливно-мастильних матеріалів на ній, і її можна далі експлуатувати. Аж до того, що виставляють акумуляторні ліхтарі, які підсвічують цю смугу для забезпечення польотів", – продовжив він. 

Жданов ще раз зазначив, що знищити аеродром дуже і дуже складно. Як приклад експерт навів бомбардування аеродрому в Сирії кілька років тому. 

"За Дональда Трампа – по-моєму, в 17-му або 18-му році – був здійснений масований – там близько ста ракет було – удар "Томагавками" по аеродрому в Сирії, в Дамаску. Ну то й що? Нічого. Так, військові об'єкти постраждали на цьому аеродромі, деякі зруйновані. Але аеропорт через деякий час відновив свою роботу, злітно-посадкова смуга не постраждала. Хоча там застосовувалися саме протибункерні (бомби – ред.) для того, щоб знищити авіацію, що знаходиться в ангарах, в бетонних капонірах. Є спеціальні капоніри, які мають залізобетонну конструкцію, ще й обваловані землею. Тож аеродром дуже важко вивести з ладу", – резюмував він.

"Бавовна" на російських аеродромах: наслідки

Протягом останніх кількох тижнів на територіях військових аеродромах РФ відбувалася "бавовна". Вибухи лунали, в тому числі, в Енгельсі Саратовської області. За даними журналіста Володимира Золкіна, в результаті останніх вибухів на аеродромі "Енгельс" були пошкоджені 5 бомбардувальників Ту-95.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що російське командування ховає свої бомбардувальники, оскільки розуміє, що Україна може їх знищити. За його словами, в Росії не дуже багато придатних літаків, які можуть здійснювати бомбардування території України з повітря.

У британській розвідці вважають, що періодичні вибухи на аеродромах на території РФ свідчать про проблеми з наявними у країни засобами протиповітряної оборони (ППО).

Вас також можуть зацікавити новини: