Експерт прокоментував заяву Пригожина про нібито вихід ПВК "Вагнер" з Бахмута / фото libkos

Заява власника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина про виведення підрозділів з Бахмута Донецької області 10 травня може бути інформаційно-психологічною операцією ворога. Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан наголосив, що ворог навпаки зосереджує там свої сили, щоб посилити тиск на українських воїнів. 

В ефірі "24 каналу" Світан розповів, як окупанти поповнюють свої сили в районі Бахмута. Так, під виглядом евакуації на окупованих територіях Запорізької області разом з колаборантами та деякими цивільними на автобусах вивозять і "вагнерівців". У такий спосіб пригожинських найманців "евакуюють" з-під Пологів, Токмака і Василівки. Після цього їх везуть до тимчасово окупованого Маріуполя, а далі – перекидають на Бахмутський напрямок. 

"Пригожин збирає усі свої сили на штурм Бахмута. Його заяви – не більше, ніж намагання триматись в інформаційному полі. Реальність – ніхто з Бахмуту виходити не збирається, заміна підрозділів не відбувається. Це класична інформаційно-психологічна операція, яка переслідує поки що невідому мету", – пояснив Світан.

Відео дня

Крім того, за словами експерта, окупаційні сили на Донеччині та Луганщині отримали додаткові боєприпаси – 122 та 152 мм снаряди для артилерії. У Бахмут ворог стягує нову бронетехніку. Йдеться про танки, РСЗВ та бронетранспортери. 

"Виведення" найманців Пригожина з Бахмута

5 березня 2023 року ватажок "вагнерівців" Євген Пригожин заявив, що через брак снарядів ПВК "Вагнер" виходить з Бахмута Донецької області. Позиції в місті нібито збираються передати бійцям Кадирова. 

Водночас у ЗСУ до таких заяв ставляться скептично. Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий наголосив, що за Бахмут тривають запеклі бої, тож заяви Пригожина про нібито брак снарядів – це блеф. 

У Центрі національного спротиву акцентують, що Пригожин заговорив про відхід своїх найманців з Бахмута ще в березні 2023 року. Там зазначають, що остання заява "кухаря Путіна" свідчить про те, що настав новий етап у конфлікті між військово-політичними елітами РФ. 

Вас також можуть зацікавити новини: