Аналітики спрогнозували поразку військ РФ в Лимані / фото Генштаб ЗСУ

Збройні Сили України мають намір оточити російські війська в Лимані. Українські бійці активно працюють над цим на захід, північ і північний схід від населеного пункту.

Про це йдеться в новому звіті Інституту вивчення війни.

На думку аналітиків, ЗСУ вже можуть завдати удару по позиціях російських окупантів на даній ділянці.

Відео дня

"Крах лиманського котла, ймовірно, матиме серйозні наслідки для російського угруповання на півночі Донецької та заході Луганської областей і може дозволити українським військам загрожувати позиціям РФ уздовж західного кордону Луганської області та в районі Сєвєродонецька-Лисичанська", - зазначили експерти.

При цьому поразка російських військ ще й біля Лиману призведе до ще більшого зниження бойового духу росіян, тому що вони інформаційно не готові до такого сценарію розвитку подій.

"Гнівна реакція російського інформаційного простору, ймовірно, зіграла свою роль в тому, що Путін оголосив часткову мобілізацію незабаром після першого масштабного контрнаступу України, намагаючись посилити підрозділи армії РФ", - вважають аналітики.

У ISW розповіли, що 28 вересня українські війська мають успіхи навколо Лиману, наступаючи з півночі вздовж дуги Зелена Долина-Колодязи і з південного сходу в районі Ямполя, в результаті:

  • взяли під контроль зелену Долину, а це 15 км на північ від лиману і просунулися на схід, щоб взяти під контроль Колодязязи - 11 км на північний схід від лиману;
  • просунулися на південний схід від Колодязи і ведуть бої в околицях Торського - в 12 км на північний схід від лиману;
  • скупчилися біля Ямполя - 13 км на південний схід від лиману - і прорвали там російську оборону;
  • атакують Шандриголово - за 10 км на північний захід від лиману;
  • звільнили Новоселівку, на південь від Шандриголового;
  • намагаються взяти під контроль дорогу Сватове-Лиман, яка є критичною для російського угруповання в Лимані.

Контрнаступ ЗСУ - що відомо

Контрнаступ української армії триває на півдні та сході України. З початку наступальної операції вдалося посунути лінію фронту на 12 кілометрів

Бої ЗСУ вийшли на державний кордон з РФ в Харківській області, що стало для росіян неприємною несподіванкою. У Пентагоні зазначили, що воїни ЗСУ витіснили більшу частину окупантів за межі України і звільнили ізюм і Куп'янськ.

На деокупованих територіях українські правоохоронці продовжують знаходити катівні і закатованих росіянами українців.

Крім того, аналітики Інституту вивчення війни повідомляли, що наступ РФ на Бахмут зазнав невдачі, а українські підрозділи зміцнюють позиції біля Лиману, звільняючи нові населені пункти.

Вас також можуть зацікавити новини: