Коваленко пояснив, навіщо росіяни штурмують Авдіївку /  фото ua.depositphotos.com

У жовтні росіяни вдалися до наймасштабнішого за час повномасштабної війни наступу на Авдіївку, і українські військові очікують на загострення ситуації. За оцінкою військово-політичного оглядача Олександра Коваленка, захоплення цього населеного пункту не має тактичного чи стратегічного сенсу. Спробами зробити це ворог намагається продемонструвати, що ще нібито має здатність наступати та захоплювати.

"Сенсу (я не кажу про стратегічний характер, навіть тактичного рівня) у захопленні Авдіївки зараз немає. Витрачати таку кількість ресурсу… Основним ударним елементом були підрозділи 1-го армійського корпусу так званої "ДНР". Були приєднані ще й підрозділи 20-ї та 150 мотострілецьких дивізій зі складу 8-ої загальновійськової армії. І вони витратили в першому ешелоні цей ресурс, він був нівельований. Вони зараз вже з групи військ "Центр", це Луганська область, перетягнули під Авдіївку 21-у МСБР зі складу 2-ї загальновійськової армії, тому що ресурсу не вистачає", – зауважив експерт в ефірі телемарафону.

Коваленко наголосив, що росіяни можуть бути зацікавлені в захопленні об’єкту стратегічного значення – Авдіївського терикону – та перерізанні доступу українських сил до залізниці.

"А який результат цього наступу? Які були плани в них? По-перше, біля Авдіївки знаходиться дуже важливий Авдіївський терикон, найвище місце взагалі в цій локації. Він був потрібен. Крім цього, через Авдіївку йде залізниця, саме її мали перерізати [росіяни] 10 жовтня, і вийти через Авдіївку на Степове. Основна логістична артерія – траса 0542, принаймні за Степового та з Тоненького, повинна була б опинитися під вогневим контролем. А після цього під тиском наступу, що продовжується, другим ешелоном, який би йшов за першим, її б перерізали фізично. Але цього не вдалося реалізувати, жодної з цих бойових задач", – каже він. 

Також Коваленко припускає, що наступ на Авдіївку ворогові потрібен для того, аби відтягнути наші сили з інших ділянок фронту, зокрема, з півдня, де триває контрнаступ.

"Безумовно, це також впливає на цю ситуацію. Тому що минулого літа в червні, коли розпочався наш наступ в Запорізькій області, що зробили росіяни? Вони розпочали свій наступ по Лимано-Куп’янській вісі. Тобто спочатку вони вирушили в напрямку Лиману, потім вони розпочали бойові дії в напрямку Борової, а потім вже в другій половині липня активізувалися максимально в напрямку Куп’янська. По жодному з цих напрямків, звісно ж, не було результату. Але метою цього наступу був не тільки вихід там на лівий берег Осколу, а також відтягування наших підрозділів з Запорізької області, наших ресурсів. Не вдалося їм цього зробити, але вони продовжують саме ось цю тактику біля Авдіївки", – каже він.

Ситуація на Авдіївському напрямку - це треба знати

Цього місяця російські окупанти активізували штурми в напрямку Авдіївки на Донеччині. За словами експертів, це може бути спробою агресора перехопити стратегічну ініціативу у війні 

Мізерні успіхи загарбників коштують їм великих втрат. Українські військові зазначають, що інколи втрати ворога мають такі масштаби, що оцінити їх неможливо. 

Водночас бійці акцентують, що на тлі великих втрат ворог змінив тактику і вже перейшов до штурму невеликими групами без техніки. "Пониження градусу напруги" відзначають і в Авдіївській міській військовій адміністрації.

Вас також можуть зацікавити новини: