Російські окупанти намагаються продавити українську оборону на Донбасі / фото ua.depositphotos.com

Російське військово-політичне керівництво має два варіанти подальшого розвитку бойових дій на Донбасі. Окупанти можуть діяти вже зібраними силами або збільшать свої можливості за рахунок проведення додаткової мобілізації.

Як наголосив в ефірі Апостроф ТV військовий оглядач з Ізраїлю Давид Шарп, якщо керівництво РФ обере другий варіант, не виключено, що російська армія спробує реалізувати більш амбітні цілі. 

"Але це все одно безперспективно, у світлі низької боєздатності нових з'єднань, дефіциту кадрів, техніки, відносного снарядного голоду. Але все ж таки вони можуть і спробувати", – каже експерт. 

Відео дня

За його словами, зараз в районі Бахмута в окупантів спостерігається тактика спроб видавлювання українських військ. 

"Розширити цю тактику на великі ділянки фронту – ось це найбільш імовірно. Наприклад, реалізувати спробу вийти до Костянтинівки, Часового Яру та охопити Сіверськ, щоб далі рухатися до Слов'янська та Краматорська. Тобто той самий Бахмут, але на більш широкій ділянці. Можливі несподіванки, адже є й південний напрямок", – зазначив він. 

При цьому Шарп додав, що російські окупаційні війська не полишають надії, що під час цієї тактики локального наступу та видавлювання десь відбудеться крах української оборони, і тоді вони зможуть розвинути серйозніший військовий успіх. Проте експерт переконаний, що українське командування готове і до цих сценаріїв.

Ситуація на Донбасі

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ситуація на фронті залишається тяжкою, фіксується збільшення кількості обстрілів і спроб наступальних дій з боку російських окупантів. Епіцентр найбільш жорстоких і принципових боїв – на Донбасі. 

Аналітики американського Інституту вивчення війни припускають, що окупанти можуть готуватися до вирішального великомасштабного наступу в Луганській області. Водночас бої за Соледар РФ досі намагається видати за "перемогу".

Раніше військовий експерт, полковник запасу ЗСУ, військовий льотчик-інструктор Роман Світан зазначив, що південь і північ Бахмута Донецької області – це основні напрямки, на яких російські війська намагаються проводити наступ.

Вас також можуть зацікавити новини: