У 2023 році ЗСУ можуть розпочати контрнаступ у трьох локаціях / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко вважає, що на даний момент в зоні бойових дій є як мінімум три перспективних локації для проведення контрнаступу українських військових на початку 2023 року. 

В ефірі телеканалу FREEДОМ він зазначив, що робити такі прогнози складно. Однак, на його думку, одна з локацій, де може початися контрнаступ, – це Луганська область.

"Перша локація – це Луганщина, де сформовані умови для контрнаступу по низці напрямків, і все залежить від усього декількох факторів, які повинні сприяти успіху цього контрнаступу. Наприклад, як би це дивно не звучало, але і погодних умов в тому числі", – пояснив Коваленко.

За його словами, інша перспективна локація – це Запорізька область. Однак там умови для контрнаступу тільки формуються. 

"Там не сформовані умови для контрнаступу, як би російські окупанти зараз з цього приводу не переживали. Процес іде. Вони можуть поки опинитися в стані очікування на деякий час. Це очікування буде їх вразливістю, оскільки поки ти очікуєш контрнаступу, і йде формування цих умов, ти несеш втрати. Абсолютно неефективні втрати. Стан очікування", – продовжив експерт.

Коваленко додав, що третя локація, яка може бути перспективною з точки зору контрнаступу ЗСУ – це лівобережна частина Херсонської області. 

"Третя локація, яка як кіт у мішку, – це лівобережна Херсонщина. А оскільки в лівобережній Херсонщині зараз в глибину лівобережжя – приблизно 20-кілометрова зона – створена сприятлива операційна зона для нашої артилерії, російські окупанти змушені зараз з цієї зони відводити частину своїх підрозділів для мінімізації втрат. Але відводячи ці підрозділи, вони послаблюють оборонні можливості даної зони 20-кілометрової. Тобто Олешки, Гола Пристань, Нова Каховка, Кінбурнська Коса і так далі – це все потрапляє саме в цю операційну зону. І я не виключаю абсолютно, що в цій операційній зоні аналогічно може почати відбуватися щось дуже цікаве найближчим часом. Тому, яка саме перша з цих локацій, м'яко кажучи, нас порадує, – це питання в першу чергу до Генерального штабу Збройних сил України. Але ось саме на цих трьох локаціях передумови до цього є", – додав оглядач.

Коваленко також відзначив зміни в наративах російської пропаганди. 

"Є кілька цікавих таких наративів, але всі вони в якійсь мірі пов'язані з поразкою. Є ось ці нотки поразки. На тлі того, що "заклики нанесення ядерного удару по центру прийняття рішень Вашингтоні" – ну ось цей нескінченний наратив – присутні ще й нові елементи, пов'язані з тим, що вони починають шукати навіть ворогів в інших сусідніх країнах, що може натякати на підготовку якогось реваншу після очевидної вже поразки у війні проти України для відновлення якогось регіонального статусу", – сказав він.

На думку експерта, Росія втратила навіть свій статус регіональної держави.

"Вона не має достатнього, скажімо так, авторитету і впливу. І саме ці наративи готують, наприклад, російське суспільство до усвідомлення того, що війна велася не проти України, наприклад, а проти НАТО. "Ми програли не Збройним силам України, ми програли НАТО". Виправдання. Ну і інший дуже важливий момент – це те, що йде каталізація саме настроїв на національному ґрунті. Міжнаціональна ворожнеча. І ось тут цей елемент дуже небезпечний", – резюмував Коваленко. 

Як розвиватиметься війна в Україні: прогнози

Генерал Збройних сил України та колишній заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос заявив, що Україні необхідно готуватися до затяжної війни. Він підкреслив, що війна не скінчиться в лютому або березні наступного року.

Радник офісу президента України Олексій Арестович вважає, що президент Росії Володимир Путін не ухвалить рішення про новий масштабний наступ на Україну. На його думку, російський диктатор "вже інакше приймає рішення".

Водночас в ОК "Південь" зазначили, що ЗСУ продовжують роботу по звільненню Миколаївської області від російських окупантів і незабаром це буде зроблено.

Вас також можуть зацікавити новини: