Коваленко вважає, що під Бахмутом може бути новий контрнаступ / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко заявив, що поки рано говорити про те, що російські війська на Бахмутському напрямку видихнулися. Водночас він не виключає, що вже в перших місяцях 2023 року в районі Бахмута може розпочатися контрнаступ ЗСУ.

Як він зазначив в ефірі телеканалу FREEДОМ, на Бахмутському напрямку є низка "позитивних моментів". Один з них пов'язаний з дефіцитом боєприпасів у розпорядженні російських окупаційних військ.

"Після того, як в районі Ірміного був знищений один з найбільших складів з боєприпасами, артилерія, яку накопичили в районі Бахмута, перестала отримувати пропорційно боєкомплект. Ця проблематика з пропорційним отриманням боєкомплекту відразу ж себе проявила. Зупинилося їх просування на півдні і на півночі, а зі східних околиць їх зовсім відтіснили і повернули ті позиції, за які окупанти билися майже три місяці. Зайняли ці позиції, а потім, як тільки артилерія перестала повноцінно відпрацьовувати 24/7, вони ці позиції вже не змогли утримувати", – пояснив експерт.

За словами Коваленка, в цьому полягає проблематика всієї російської армії. Без підтримки артилерією окупанти не можуть ні наступати, ні вести оборонні дії.

"І ось зараз в районі Бахмута вимальовується саме така ситуація, коли проблематика з артилерією, що виникла, впливає взагалі на якість будь-якого їхнього просування. Навіть із завалом живим м'ясом, навіть з такою тактикою – це вже без підтримки артилерією взагалі не дієво. Я не виключаю, що в першому кварталі 2023 року ситуація дійсно може змінитися, при чому кардинально. В першу чергу, якщо сам дефіцит поставки боєкомплекту в дану локацію буде наростати, то ми побачимо навіть – я не виключаю – контрнаступ Збройних сил України", – підкреслив Коваленко.

Ситуація на Бахмутському напрямку

Українські військові героїчно утримують оборону Бахмута вже кілька місяців. 

Раніше військовий експерт Олександр Коваленко заявив, що під Бахмутом, де йдуть запеклі бої, окупанти втрачають свої позиції. Так, захисники України не тільки відбивають атаки рашистів на місто. Вони ще й реалізують контратаки і витісняють росіян. 

Аналітики Інституту вивчення війни зазначили, що швидкість просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилася в останні дні, хоча міркувати, чи досяг кульмінації наступ, поки рано. ISW також підрахував, що в листопаді і грудні російські війська здійснили трохи менше загальних наступів в районі Бахмута в порівнянні з жовтнем.

Глава ГУР МО Кирило Буданов розповів, що приватна військова компанія "Вагнер" частково диктує російську стратегію на Донбасі через політичні амбіції свого ватажка Євгена Пригожина. За його словами, Пригожин здійснив "хрестовий похід" з метою захоплення Бахмута. Його мета – витіснити командирів регулярної російської армії.

Вас також можуть зацікавити новини: