Ердоган намагається врятувати Путіна, заявив Ейдман / REUTERS

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган хоче переконати президента РФ Володимира Путіна оголосити одностороннє безстрокове перемир'я, щоб таким чином його врятувати.

"Ердоган, як до нього не стався, досить жорстка, хитра і раціональна людина. Він розуміє, що Путін програє цю війну, але зацікавлений, щоб цього не сталося, тому що не хоче залишатися один в ролі останнього диктатора в євразійському просторі. Тому що тоді його будуть пресувати за порушення прав людини, за свавілля проти курдів і за втручання в сирійські справи. Ердоган зацікавленийув тому, щоб для всього західного світу головним алергеном і викликом було путінське правління", - заявив російський соціолог Ігор Ейдман в інтерв'ю УНІАН.

За його словами, Ердоган бачить, що Путін впевнено мчить до краху. І для того, щоб йому допомогти, він хоче зупинити війну:

"І якби росіяни реально дотримувалися перемир'я безстроково, тоді Україна стала б порушником, і Ердоган просував би цю тему, щоб Захід натиснув на Україну. Це було б для Ердогана і для Путіна ідеальним варіантом. Путін, досягнувши б такого перемир'я, зміг би де-факто на якусь незрозумілу кількість часу законсервувати, забрати собі те, що захоплено, і повільно його перетравлювати. Але, на щастя для нас усіх, на відміну від Ердогана, Путін абсолютний неадекват, він живе у своєму світі".

Як додав Ейдман, повністю відмовляти Ердогану кремлівський диктатор не хотів, і тому з безстрокового одностороннього перемир'я "народив якогось виродка у вигляді півторадобового різдвяного "перемир'я", якого сам і не дотримувався".

Ердоган запропонував Путіну "припинити вогонь" - що повідомлялося

Як писав УНІАН, 5 січня, Ердоган подзвонив Путіну і запропонував "одностороннє припинення бойових дій" в Україні, як основу закликів до миру і переговорів.

Пізніше стало відомо, що Путін доручив Міністру оборони РФ Сергію Шойгу запровадити "режим припинення вогню", проте лише на Різдво - з 12:00 6 січня до 00:00 7 січня.