Ердоган хоче "зупинити війну" в Україні, щоб врятувати Путіна: названо причини

Президент Туреччини зацікавлений у тому, щоб для всього західного світу головним викликом було путінське правління, зазначив російський соціолог.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган хоче переконати президента РФ Володимира Путіна оголосити одностороннє безстрокове перемир'я, щоб таким чином його врятувати.

"Ердоган, як до нього не стався, досить жорстка, хитра і раціональна людина. Він розуміє, що Путін програє цю війну, але зацікавлений, щоб цього не сталося, тому що не хоче залишатися один в ролі останнього диктатора в євразійському просторі. Тому що тоді його будуть пресувати за порушення прав людини, за свавілля проти курдів і за втручання в сирійські справи. Ердоган зацікавленийув тому, щоб для всього західного світу головним алергеном і викликом було путінське правління", - заявив російський соціолог Ігор Ейдман в інтерв'ю УНІАН.

За його словами, Ердоган бачить, що Путін впевнено мчить до краху. І для того, щоб йому допомогти, він хоче зупинити війну:

"І якби росіяни реально дотримувалися перемир'я безстроково, тоді Україна стала б порушником, і Ердоган просував би цю тему, щоб Захід натиснув на Україну. Це було б для Ердогана і для Путіна ідеальним варіантом. Путін, досягнувши б такого перемир'я, зміг би де-факто на якусь незрозумілу кількість часу законсервувати, забрати собі те, що захоплено, і повільно його перетравлювати. Але, на щастя для нас усіх, на відміну від Ердогана, Путін абсолютний неадекват, він живе у своєму світі".

Як додав Ейдман, повністю відмовляти Ердогану кремлівський диктатор не хотів, і тому з безстрокового одностороннього перемир'я "народив якогось виродка у вигляді півторадобового різдвяного "перемир'я", якого сам і не дотримувався".

Ердоган запропонував Путіну "припинити вогонь" - що повідомлялося

Як писав УНІАН, 5 січня, Ердоган подзвонив Путіну і запропонував "одностороннє припинення бойових дій" в Україні, як основу закликів до миру і переговорів.

Пізніше стало відомо, що Путін доручив Міністру оборони РФ Сергію Шойгу запровадити "режим припинення вогню", проте лише на Різдво - з 12:00 6 січня до 00:00 7 січня.