Піонтковський назвав основні сценарій розвитку подій на війні в Україні / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Політолог Андрій Піонтковський, який проживає у Вашингтоні, розповів про можливі варіанти розвитку подій на війні в Україні. Він прогнозує вирішальний контрнаступ української армії у травні і червні 2023 року. 

Як зазначив Піонтковський в ефірі телеканалу "Еспресо", він бачить два базових сценарії розвитку подій. Перший та основний – це надання Україні величезного пакету допомоги. 

"Те, що вже передано та передається – танкова армада, літаки, далекобійні ракети, включаючи Storm Shadow. Я вважаю головним не так танки, як нові ракети, які розширюють радіус дії HIMARS з 80 до 160 кілометрів. Повною мірою це буде десь до початку травня. До цього ж часу створяться навчально-методичні умови. Травень і червень – це вирішальний наступ української армії, швидше за все на півдні: Мелітополь, Бердянськ, перетворення Криму і всього цього на величезний котел", – пояснив політолог. 

Відео дня

Водночас, за його словами, можливий і інший сценарій. Він включає в себе новий "божевільний наступ" російської армії найближчими днями. 

"Можливо, ми зараз слухаємо з недовірою повідомлення американської розвідки про те, що Путін готує божевільний наступ саме найближчими днями, щоб використати вікно можливостей до українського наступу. Я думаю, що російський наступ успіхом не зможе закінчитися. Нічого в росіян немає, окрім величезної кількості трупів. Трупи ув'язнених росіян закінчилися, зараз будуть трупи мобілізованих. Цей наступ закінчиться або нічим та продовжить ситуацію невизначеності до травня, або ж закінчиться величезною поразкою Росії. І ця поразка стане тригером до політичних змін всередині бункера. Ті ж самі генерали займуть позицію: "Ми вас попереджали Володимире Володимировичу, і ось до чого це призвело", – зауважив Піонтковський. 

Війна в Україні: як розвиватимуться події

Військовий експерт Владислав Селезньов вважає, що президент РФ Володимир Путін атакуватиме Україну силами своєї армії скрізь, де можливо, й без прив'язки до дат. Він наголосив, що протистояння на українському полі бою визначатиметься ключовим фактором - наявністю ресурсів в обох сторін. 

Водночас військовий експерт Олег Жданов переконаний, що загрози повторного наступу російських окупантів на Харків на сьогодні немає. За його словами, ймовірність повторення ворогом такого сценарію все ж зберігається.

При цьому, представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов заявив, що наступ російських військ в Україні не припинявся з 24 лютого 2022 року. Дійсно, найближчим часом існує ймовірність загострення ситуації, однак, головною метою росіян на даний момент є Донбас.

Вас також можуть зацікавити новини: