В Україні пропало багато російських "мобіків", з'ясували журналісти / фото МО РБ

У середу, 5 квітня, з РФ близько 500 мобілізованих з різних областей, в основному, з Тверської, Воронезької і Московської, вантажними літаками перевезли з міста Курськ у Ростов-на-Дону нібито для проходження навчання і переведення в підпорядкування місцевої військової частини.

Але все сталося не так - потім чоловіків вночі вивезли на територію Луганської області, понад 100 мобілізованих зникли після того, як відмовилися підписувати контракти з приватною військовою компанією, а доля сотень інших "мобіків" невідома, повідомляє ASTRA.

За його даними, у мобілізованих відібрали військові квитки, і співробітники ПВК "Вагнера" змушували їх підписати контракти. Журналісти дізналися, що підрозділ з мобілізованими планували назвати ПВК "Вовки". 

Відео дня

"...їх відчитав колишній "президент Південної Осетії" генерал-лейтенант Анатолій Бібілов, потім мобілізованих закрили на вагонобудівному заводі в Стаханові. Після цього росіян вивезли на полігон в Луганській області. З тих пір вони не виходять на зв'язок", - йдеться у матеріалі.

Журналісти дізналися від рідних "мобіків", що в підсумку 113 осіб завантажили в машини і відвезли в село Красна Талівка Луганської області на полігон Герасимовський. Потім у чоловіків відібрали телефони, і з вечора 7 квітня вони не виходять на зв'язок.

"...Коли ми зв'язувалися з військовою прокуратурою Ростовського гарнізону, нам було сказано, що "ні про яке надходження мобілізованих у складі п'ятиста осіб їм невідомо". Хоча 6 квітня 2023 року о 00:06 геолокація відстежувала одного з чоловіків за адресою "Ростовська область, 150 дивізія 27 бригада", - стверджують рідні "мобіків".

Мобілізація в Росії - що потрібно знати

Російський президент Володимир Путін 21 вересня минулого року оголосив про старт нібито часткової мобілізації, в рамках якої мали забрати до лав армії тільки людей з військовим досвідом. Під час мобілізації планували набрати 300 тисяч мобілізованих. Не раз повідомлялося, що в армію забирали людей, які військового досвіду не мали.

Незабаром міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що мобілізаційні заходи завершені. Варто зазначити, що росіяни не припиняли приховану мобілізацію.

11 квітня стало відомо, що у росіян не буде шансів уникнути призову - у РФ вирішили спростити процедуру отримання електронних повісток.

Російські мобілізовані вже не раз скаржилися, що з них знущаються свої ж. Зокрема, окупанти із загону "Шторм" поскаржилися Путіну, що їх власне "злочинне" командування гнало на забій на Донбасі.

Вас також можуть зацікавити новини: