Експерт вважає, що ПВК "Вагнер" тепер існує лише де-юре / фото Коммерсантъ

Військовий експерт, ветеран російсько-української війни та майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман заявив, що в районі Бахмуту було засереджено щонайменше 45 тисяч найманців ПВК "Вагнер". Зараз їх залишилося не більше семи тисяч.

В ефірі "24 каналу" експерт уточнив, що серед цих десятків тисяч бойовиків також були "зеки", яким не давали навіть бронежилети та каски. Тепер їхній власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що вони будуть кудись відходити і переформатовуватись.

За словами Гетьмана, наразі невідомо, який у "вагнерівців" моральний стан.

Відео дня

"Але з точки зору військової одиниці – 45 тисяч, навіть погано навчених, це велика сила. 7 тисяч – це теж велика цифра. Але в порівнянні з тим, що було, можна вважати, що ця приватна військова компанія існує де-юре. А по факту фізично вона вже закінчилась", – пояснив він.

Експерт зазначив, що зараз Пригожин перемикається на політичні розбірки, і забуває про військову справу. Це тільки на користь Україні. Він також прокоментував інформацію про те, що Пригожин має намір "переїхати" зі своїми найманцями до Африки.

Гетьман пояснив, що приватна військова компанія схожа в певному плані на охоронну. Вона може займатися не тільки військовими справами, але й супроводом вантажів. Крім того, зазвичай такі організації фінансуються не з державних бюджетів, а живуть на приватні кошти. 

"Цілком ймовірно, що Пригожин, посварившись остаточно з Шойгу, Герасимовим і Путіним, поїде кудись, де йому будуть платити гроші, а його компанія виконуватиме військово-поліцейські і охоронні функції", – вважає Гетьман.

ПВК "Вагнер" на війні в Україні

Приватна військова компанія "Вагнер" бере безпосередню участь у російській війні проти України. Зокрема, найманці Пригожина воюють під Бахмутом та штурмували Соледар. Через великі втрати до лав ПВК почали набирати зеків.

Проте найближчим часом Пригожин може залишитися без частини завербованих ув'язнених, які вижили. Їхні контракти добігають кінця.

Крім того, командувач Сухопутних військ, генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що найманці ПВК "Вагнер" під Бахмутом видихаються. Українські захисники неодмінно цим скористаються. 

Вас також можуть зацікавити новини: