Мобілізація в РФ триває / фото ua.depositphotos.com

У Росії спростять процедуру отримання е-повісток на тлі підготовки України до весняного контрнаступу. При цьому чиновники РФ стверджують, що проведення мобілізації зараз в країні нібито не планується.

Згідно з поправками Держдуми, електронна повістка буде вважатися отриманою з моменту її розміщення в особистому кабінеті військовозобов'язаного на порталі держпослуг, заявив глава комітету Держдуми з оборони Андрій Картаполов в ефірі телеканалу "Росія-24".

Нові правила отримання повісток в електронному вигляді торкнуться не тільки строковиків, а й усіх військовозобов'язаних. 

Відео дня

Після отримання повістки громадянинові РФ забороняється виїзд з країни, пише "Агентство". "Громадянам, які підлягають призову на військову службу і які отримали повістку військового комісаріату, з дня, коли згідно з федеральним законом така повістка вважається врученою, забороняється виїзд з Російської Федерації. Зазначене обмеження діє до виконання обов'язку з'явитися за повісткою до військового комісаріату", - говориться у тексті законопроекту.

У разі неявки до військкомату протягом 20 днів з моменту отримання повістки громадянинові буде заборонено бути самозайнятим або індивідуальним підприємцем, реєструвати нерухомість, реєструвати автомобіль та керувати ним, а також отримувати кредити.

"Тут йдеться про всіх військовозобов'язаних, тобто [нові правила діятимуть] для всіх громадян, які перебувають у запасі. Електронний порядок денний вважається отриманим з моменту його розміщення в особистому кабінеті на "Держпослугах" військовозобов'язаного", - цитують Картаполова російські ЗМІ.

Напередодні стало відомо про підготовку Держдуми узаконити електронні повістки, прирівнявши їх до паперових. При цьому за ігнорування повісток росіянам загрожують різні покарання. Також в РФ мають намір запровадити оповіщення рекомендованими поштовими відправленнями і їхнє дублювання в електронному вигляді.

Мобілізація в Росії - що відомо

Офіційно Путін не оголошував про загальну мобілізацію в країні, побоюючись соціально-економічних наслідків. Водночас ще у вересні 2022 року Кремль розпочав часткову мобілізацію, призиваючи на війну проти України в першу чергу громадян РФ з бойовим досвідом.

Наразі мобілізація триває. В середині березня 2023 року стало відомо, що щонайменше в 35 регіонах Росії почали активно розсилати повістки. Незадовго до цього про роздачу повісток офіційно передавали у Воронезькій області РФ.

Мобілізованих зазвичай відразу ж кидають на бійню, намагаючись ними перекрити "дірки", що утворилися у розбитих підрозділах. 

За весь час повномасштабної війни РФ вже втратила не менш як 179 тисяч окупантів і 10 тисяч військової техніки. 

Вас також можуть зацікавити новини: