Жданов оцінив втрати Чорноморського флоту РФ / фото УНІАН

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що Україна вже перемогла Чорноморський флот Російської Федерації. Він зазначив, що наші війська завдали нищівної поразки російському флоту.

Як заявив Жданов у своєму блозі на YouTube, нині Чорноморський флот РФ максимально притиснутий до берега. 

"По-перше ми вже його перемогли. Рекомендую відкрити "Вікіпедію", тільки нашу, українську, там вже з'явилась стаття про втрати Чорноморського флоту Росії у цій війні. І я скажу, що ми завдали нищівної поразки Чорноморському флоту РФ. Це перше. Друге – ми загнали цей флот і максимально притиснули до російського берега. Вони зараз перебувають на траверсі між Новоросійськом і десь Ялтою. З-під Ялти вони не вилазять. Вони бояться потрапити у зону ураження наших протикорабельних комплексів типу "Нептун" і "Гарпун". Це британський і український комплекс", – пояснив Жданов. 

Відео дня

За словами експерта, російська влада боїться розповісти власному народу, що крейсер "Москва" затопили двома українськими ракетами "Нептун". Крім того, Кремль боїться сказати, що сталося з екіпажем цього корабля.

"Я вже не кажу про решту. Там 17 плавзасобів, із них більша частина – це бойові кораблі: есмінці, великі десантні кораблі, до речі, їх вже два потоплено. Так що ми вже його перемогли", – додав він.

Водночас Жданов наголосив, що ті російські кораблі, які наважаться вийти в акваторію Чорного моря для обстрілу українських міст, може спіткати така ж доля, як і крейсер "Москва".

"Нехай спробують підійти на дистанцію пуску торпед, і вони одразу ж потраплять в зону ураження наших берегових ракетних комплексів. Так що питання перемоги Чорноморського флоту Російської Федерації вже закрите. Флот ховається на задвірках, жметься біля Новоросійська. Так, вони можуть виходити в акваторію Чорного моря, де ми їх не дістаємо і випускати ракети "Калібри", тут цього не віднімеш. Але, як я розумію, наші дрони, які себе показали, радіус дії яких десь 400 кілометрів, а якщо їх в одному напрямку пускати, то 800 кілометрів... Так що може так статися, що коли чергові кораблі, які вийдуть в нейтральні води для завдання ракетного удару по Україні, можуть зустріти там наші морські дрони, і не впустять ракети "Калібр", тому що підуть в гості до крейсера "Москва", – резюмував військовий експерт.

Війна в Україні: Чорноморський флот РФ

29 жовтня в окупованому Криму пролунало декілька вибухів. Зазначається, що в Севастопольській бухті було уражено не менше трьох кораблів Чорноморського флоту Росії. Надводні безпілотники USV фактично прорвали оборону окупантів.

Пізніше керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко наголосив, що роль Чорноморського флоту Росії на 70% зведена нанівець, бо він вже не може виконувати свої функції.

Крім того, Міністерство оборони Великої Британії в розвідувальному звіті заявило, що Чорноморський флот РФ після вибухів на нафтовому терміналі в Новоросійську більше не може відчувати себе безпечно навіть на узбережжі Росії. У відомстві наголосили, будь-яка демонстрація здатності України загрожувати Новоросійську стане викликом для РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: