Експерт оцінив стан російського флоту / фото REUTERS

Роль Чорноморського флоту Росії на 70% зведена нанівець, бо він вже не може виконувати свої функції.

Про це повідомив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко під час інформаційного телемарафону.

Він вважає, що "ситуація з ЧФ РФ свідчить про те, що відсотків на 70 роль цього флоту зведена нанівець, оскільки цей флот не може бути задіяний для того, щоб артилерією обстрілювати узбережжя українських міст".

Відео дня

"По-друге він не може бути задіяний для висадки морського десанту і підтримання такої висадки. Його роль на сьогодні зводиться лише до того, щоб обстрілювати українські міста, українські об’єкти інфраструктури ракетами "Калібр", - сказав Мусієнко.

За його словами, "це немала загроза, але це точно не те, для чого створюється повноцінний флот, який коштує досить багато грошей і його обслуговування так само".

Експерт нагадав, що часткове відведення кораблів Чорноморського флоту Росії з окупованого Криму до Новоросійська відбувалося після того, як була "бавовна" на аеродромі Саки і вибухи під Джанкоєм на складі боєприпасів.

Втім, вони були частково повернуті, однак після того, як демонструється вразливість російських кораблів, вочевидь, якісь рішення знову будуть ухвалюватися.

Мусієнко зазначив, що флагман російського флоту фрегат "Адмірал Макаров" дійсно зазнав ушкоджень.

"Поки що важко сказати, наскільки вони тяжкі з точки зору проведення ремонту. Принаймні на деякий час він точно не зможе виконувати одну зі своїх функцій - нанесення ударів ракетами "Калібр", - наголосив експерт.

Атака на Чорноморський флот 

Як повідомляв вчора УНІАН, в окупованому Севастополі насвітанку 29 жовтня пролунали потужні вибухи. Місцеві пабліки повідомили про атаки безпілотниками бухти.

Пізніше стало відомо, що внаслідок вибуху пошкоджено кілька кораблів російських загарбників, серед них - фрегат "Адмірал Макаров" та морський тральщик "Іван Голубєц".

У Міноборони РФ звинуватили фахівців Військово-морських сил Великобританії у причетності до цього, а заразом - і до підриву російських газопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2". Крім того, вони заявили про вихід із зернової угоди.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба вважає, що росіяни планували вихід з "зернової угоди", а вибухи використали як привід.

Вас також можуть зацікавити новини: