Путін у пафосному угарі оголосив війну Заходу / фото ua.depositphotos.com

Палата № 6: звідки на Росію готувався напад

06:45, 01.10.2022
7 хв.

Українцям не потрібно було щось доводити про нікчемність фейкових референдумів, які Росія проводить на тимчасово окупованих територіях України ще з 2014 року. У 2022-му ціну кремлівським "плебісцитам" дізнався весь світ. Це знання мав закріпити виступ російського диктатора Володимира Путіна – спіч клінічного шизофреніка, який погрожує світові ядерною зброєю.

Повзуча анексія України, яку Російська Федерація проводить з 2014 року, вже кілька разів супроводжувалась проведенням фейкових референдумів. Ще з моменту захоплення Криму РФ доводить усьому світу (і до лютого 2022 року небезуспішно), що "народ" півострова та псевдореспублік на частині українського Донбасу (не населення, а саме народ, це не описка) – ніякі не українці. Люди, мовляв, самі захотіли відокремитися від "київського режиму", про що свідчать результати "плебісциту".

Тепер в імперських забаганках Путіна до "народу" частини Донбасу та Криму додався "народ" частини Запорізької та частини Херсонської областей. Якщо наочно, це приблизно як "народ" Курського вокзалу міста Москва раптом вирішив стати окремою державою й приєднався до Латвії, Литви, або (а раптом) Казахстану. Чому б ні?

Наводити цитати та аналізувати весь спіч головного російського шизофреніка, особливого сенсу немає. Але з мови хворого (у прямому та переносному сенсі) старого можна зробити кілька висновків.

Відео дня

По-перше, Володимир Путін у пафосному угарі оголосив війну Заходу.

"Війна стає тотальною. Путін фактично оголосив війну Заходу. Згадав усе, починаючи з 17 століття", - зазначив політолог-міжнародник Максим Ялі.

Проте "за вікном" не 2014, а 2022 рік, тож Захід, на його думку, вже не переконуватиме Київ не реагувати.

З такою думкою згоден і експерт з політичних питань Українського інституту майбутнього Ігор Попов: "У своєму виступі Путін оголосив тотальну війну проти Заходу та назвав нові її цілі – протидію цінностям західного суспільства та злам чинного світопорядку. Захід оголошений символічним суперником Росії, проте, крім критики Заходу, альтернативних пропозицій щодо розвитку цивілізації оголошено не було".

По-друге, виставляючи умову переговорів – визнання анексії, Кремль остаточно закрив можливість домовитися.

"Путін оголосив, що визнання анексії стає умовою для будь-яких переговорів з Україною чи Заходом. Жодна з країн світу Росію в анексії чужих територій та війні проти Заходу не підтримує. Відповідно Російська Федерація добровільно виходить з переговорів та входить у режим повної ізоляції. Це неминуче призведе до подальшого розвалу економіки, зростання соціальної напруженості та наближення соціально-політичних перетворень", - вважає Ігор Попов.

Ситуацію, коли президент РФ лякає Захід ескалацією війни та можливістю використання ядерної зброї, а паралельно пропонує розпочати переговори, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко називає "цинічною та шизофренічною".

"Рішення РФ про анексію чотирьох українських регіонів знищує залишки можливостей для політичного врегулювання військового конфлікту", - вважає він.

Власне, президент України Володимир Зеленський уже відповів на нелогічні "пропозиції" кремлівського старця: зазначив, що Україна багато разів пропонувала Росії домовитися на рівних, чесних, гідних та справедливих умовах, але ці кроки були марними.

"Очевидно, що з цим російським президентом домовитися неможливо. Він не знає, що таке гідність та чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але з іншим президентом", - сказав Зеленський у відеозверненні 30 вересня.

Путін пов'язав круговою порукою відповідальності за війну в Україні, усі воєнні злочини та жертви, усю російську еліту / фото ua.depositphotos.com

Втім, на появу нового керівника РФ, можливо, нам ще доведеться почекати. Не дарма ж Володимир Путін пов'язав круговою порукою відповідальності за війну в Україні, усі воєнні злочини та жертви, усю російську еліту. Тобто революції в Кремлі поки що не станеться. А бунтів варто чекати на периферії.

Причому навряд чи причиною цього стане розуміння, що російська верхівка сама дає добро на проведення "референдумів про незалежність". І має бути послідовною. Особливо з огляду на те, що незалежна Ічкерія та Татарстан – це не фейкові "ДНР" і "ЛНР".

Швидше, бунтів можна чекати від продовження "часткової могилізації".

Попереднє припущення пов'язане з, по-третє: зі спічу Володимира Путіна чітко випливає, що життя росіян призначене для ритуальної смерті для втілення його похмурих фантазій.

"Росія планує довгу війну на виснаження на території України. Мобілізацію буде продовжено, жертви планують не враховувати, економіку перебудовують на потреби війни", - констатує Ігор Попов.

Масова мобілізація, за задумом Кремля, повинна призвести до перелому бойових дій на фронті. А оскільки це не вдається, російська армія переходить до терору мирних жителів, ударів по цивільній інфраструктурі та шантажу ядерною зброєю.

"У своїй промові Володимир Путін знову згадував ядерну зброю в контексті того, що прецедент її застосування вже був у 1945 році", - нагадує політичний експерт.

Своєю чергою політолог Володимир Фесенко переконаний, що простір для політичного маневру для всіх сильно звужується. "Не можна втрачати час на звичайні дипломатичні ігри та зволікання. На ядерний шантаж Путіна слід відповідати. Відповідати швидко, вагомо та рішуче", - зазначає він.

Простими словами, наразі йдеться про те, що можливості для блефу, по суті, вже вичерпані. Тому або Путін завдає удару та отримує відповідь від світової спільноти, або справжні геополітичні гравці вживають превентивних заходів для нейтралізації "нового Гітлера".

У першому випадку хочеться вірити, що результат відрізнятиметься від запланованого Кремлем так само як "триденна спецоперація" з парадом російської армії в Києві, від тієї ганьби, на яку всього за півроку перетворилася "друга армія світу".

"Путін мобілізував ще сотні тисяч військових, вдається до безвідповідального брязкання ядерною зброєю, і тепер незаконно анексував більше української території. Це все разом є найсерйознішим загостренням від початку війни. Ніщо з цього не свідчить про силу. Це свідчить про слабкість. Це визнання, що війна не йде відповідно до плану. І що Путін повністю провалився у своїх стратегічних цілях", - звертає увагу генсек НАТО Єнс Столтенберг.

У другому випадку Україна свій крок зробила – Володимир Зеленський оголосив про подання заявки на вступ до НАТО: "Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто, ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Ми довіряємо одне одному, допомагаємо один одному, і ми захищаємо одне одного. Сьогодні Україна подає заявку, щоби зробити це де-юре. За процедурою у прискореному порядку".

Звичайно, про приєднання до Альянсу буквально завтра не йдеться.

"Заявка буде прийнята до розгляду - це вже удар по цілях РФ у війні", - зазначає Ігор Попов.

"Але публічні та офіційні гарантії безпеки Україні на випадок ядерного удару Росії по нашій країні треба дати вже зараз. Путіна треба зупинити поки не пізно. Він розуміє лише одну мову – мову сили. У якій формі - НАТО чи окремі країни НАТО можуть надати такі гарантії – це питання узгодження. Але це треба зробити вже найближчим часом, інакше завтра може бути пізно для всіх", – додає Володимир Фесенко.

У будь-якому випадку, всьому світу варто пам'ятати, як спроби "зберегти обличчя" Володимиру Путіну закінчилися "кидком мангуста". Зараз "мангуст" перетворився на щура в кутку. Колись з ним на рівних зустрічалися президенти США та КНР, прем'єри Великобританії. Сьогодні Путін стояв поряд з Пушиліним та згадував бойовика Моторолу. Господар Кремля став дрібним та жалюгідним. Але все ще може бути небезпечним.

Тетяна Урбанська

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся