Експерт з Азербайджану назвав головну особливість наступу ЗСУ під Херсоном

Рустамзаде прокоментував успішні дії української армії на півдні країни.

Українська армія, на відміну від російської, дбайливо ставиться до життя своїх солдатів, тому контрнаступальні дії на окремих ділянках проводить обережно.

Таку думку висловив в ефірі Радіо НВ авторитетний азербайджанський експерт Агіль Рустамзаде.

"Масштабний контрнаступ з руйнуванням оборонних позицій противника завжди несе за собою величезні жертви. Українська армія показала, що її стиль бойових дій - не витрачати свій людський ресурс. Крім того, велика частина ваших ресурсів зараз зосереджена на сході країни, у вас все ще немає ресурсу для проведення масштабних контрнаступних операцій", - пояснив він.

За словами експерта, можливості Росії наступати тануть з кожним днем - ворог втрачає техніку, темп наступу щодня падає.

"При цьому ми ще не знаємо політичних цілей Росії після захоплення Сєвєродонецька. Тому що Україна вже нав'язує свою волю [йде в контрнаступ] в Запорізькій, Херсонській областях і під Кривим Рогом. Чи закінчиться на цьому етап війни і почнеться якийсь новий, або ж дії російської армії триватимуть в тому ж ключі, ще не зовсім зрозуміло. Ще два тижні тому експертне середовище припускало, що буде Оперативна пауза, але її не сталося, і триває війна на виснаження", - зазначив він.

Рустамзаде прогнозує, що ЗСУ в найближчі тижні можуть досягти тактичних або оперативних успіхів у Херсонській області.

"Російська армія за ці два тижні швидше за все візьме Сєвєродонецьк, підійде до Лисичанська і спробує взяти його, але через те, що ваша війна трансформувалася в класичну, то темпи змін в ній будуть дуже повільними, і на це важливо налаштуватися. Тиждень-два тепер малий термін для будь-яких серйозних змін на фронті. Тому ту ситуацію, що ми зараз спостерігаємо, ми будемо спостерігати ще протягом тижня або двох", - додав він.

Контрнаступ ЗСУ на Херсонському напрямку: що відомо

Перші повідомлення про просування українських сил у бік окупованих районів Херсонської області почали з'являтися ще кілька днів тому

Увечері, 31 травня, британські розвідники констатували "хороші результати" атак ЗСУ по позиціях окупантів. 

Раніше в МВС звертали увагу, що захисникам вдалося відкинути загарбників на 8-10 км на окремих ділянках Херсонської та Запорізької областей. 

За словами місцевої влади Херсонської області, росіян вибивають з третьої лінії оборони, яку ті збудували раніше.