Крадіжка зерна з України: супутникові знімки пролили світло на схему РФ щодо таємного експорту з Криму

Розслідувачі Bellingcat не беруться стверджувати, що зерно, яке вивозили, було вкраденим на окупованих територіях України, але цьому вже було безліч підтверджень.

За даними служб моніторингу суден, головний зерновий термінал "Авліта" в порту Севастополя в окупованому Криму майже зупинився після захоплення півострова. Але супутникові знімки показують, що насправді протягом усього року повномасштабної війни в Україні через нього активно здійснювався експорт зерна, йдеться в матеріалі розслідувачів Bellingcat.

Розслідувачі зауважують, що дані автоматизованих ідентифікаційних систем (АІС), які надають інформацію з відкритих джерел про місцезнаходження і рух суден, показують, що з тих пір, як Росія захопила Крим, термінал "Авліта" нібито відвідувало вкрай мало суден. Однак інші дані, включаючи супутникові знімки, показують, що потік вантажів був досить активним – команда Bellingcat визначила, що принаймні упродовж 179 днів за перші 12 місяців повномасштабного вторгнення Росії, кораблі перебували на терміналі "Авліта" з відключеними транспондерами АІС.

"Згідно тільки знімкам [компанії] Planet, в цілому судна перебували на терміналі 148 днів ... Команда Bellingcat також змогла визначити ще 31 день, коли судна перебували на терміналі, завдяки інструменту виявлення суден (SDT)", – йдеться в матеріалі. 

Репортер Бріджит Дякун, що спеціалізується на відстеженні суден, повідомила Bellingcat, що, судячи з усього, в порту є цілий флот, що займаються експортом зерна. Деякі з них прямують на південь, у бік Босфору, а інші — на схід, у бік Керченської протоки, де відбувається перевалка зерна. 

Вона наголосила, що з наявної інформації не випливає, що саме вивозили з портів в окупованому Криму – цей вантаж може не мати нічого спільного з зерном, яке окупанти вкрали в Україні. 

"Як і у випадку з попередніми розслідуваннями ЗМІ, неможливо точно дізнатися, чи дійсно кожне судно, ... грузило зерно, походження зерна, яке могло бути завантажене", – констатують в Bellingcat.

Таємний експорт з Криму - що повідомлялося 

Протягом першого року повномасштабної війни проти України країна-окупант здійснювала експорт зерна, вкраденого на тимчасово захоплених українських територіях, про що неодноразово заявляв Київ. Перевезення зерна з окупованих у 2022 році територій до Криму підтверджували і російські пропагандисти. Повідомлялося також, що росіяни стикаються з проблемами в реалізації цього зерна, і тому намагаються видавати його за своє. Видання Bloomberg і Wall Street Journal раніше докладно розповідали про цю проблему. За їхньою інформацією, з метою приховування справжнього походження зерна Росія, зокрема, вдавалася до наступного: зерно вантажили в порту Севастополя, а після завантажували в море на інший зерновоз. 

Більшість країн відмовляються купувати зерно, якщо є докази його походження з Криму. Однак, за інформацією ЗМІ, крадене зерно потрапляло в Туреччинуі Сирію. Також передбачалося, що воно може потрапити в Африку.

Розслідувачі NDR повідомляли, що до кінця 2022 року окупанти могли вивезти 1,8 мільйона тонн зерна з окупованих територій України. ​​​​​​

Неодноразово повідомлялося, що для таких маніпуляцій ворогом використовуються судна "Матрос Позинич" і "Михаил Ненашев". Українські правоохоронці повідомляли про підозру капітанам цих суден. У Державному департаменті Сполучених Штатів крім цих двох суден називали також судно "Матрос Кошка".

У вересні Україна наклала арешти на російські кораблі "Амур 2501", "Александр Грин", "М. Андреев", "Федор", "Св. Константин" та "Капитан Корчин" які вивозили зерно з портів окупованого Криму.

Інформація, отримана Bellingcat, підтверджує раніше опубліковану інформацію про те, що протягом року повномасштабної війни з Криму і в Крим возили зерно, і розкриває додаткову інформацію про те, як часто в порт заходили кораблі і коли саме це відбувалося.

Вас також можуть зацікавити новини: