Країни Африки можуть купувати російську сільгосппродукцію, в тому числі добрива і пшеницю / Ілюстрація REUTERS

На шостому місяці повномасштабного вторгнення в Україну африканські країни можуть купувати зерно і добрива у Росії.

Про це заявила американський посол в ООН Лінда Томас-Грінфілд, повідомляє АР.

Як йдеться в заяві, країни Африки можуть і зіткнутися з наслідками, якщо стануть допомагати Росії обходити санкції США і будуть торгувати, наприклад, російською нафтою.

Відео дня

"Країни можуть купувати російську сільгосппродукцію, в тому числі добрива і пшеницю. Але якщо країна вирішує взаємодіяти з Росією там, де є санкції, то вона порушить ці санкції. Ми застерігаємо країни не порушувати санкції, тому що тоді є шанс, що проти них будуть вжиті заходи", – сказала вона.

АР зазначає, що в Кампалі дипломат зустрілася з угандійським авторитарним правителем Йовері Мусевені, який не критикує вторгнення Росії в Україну і тепло ставиться до Москви.

Зерновий коридор: угода та обстріл порту

22 липня в Стамбулі було підписано угоду про розблокування трьох українських портів для вивезення на експорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції. Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков і міністр оборони Росії Сергій Шойгу підписали окремі однакові угоди з ООН і Туреччиною.

Згідно з угодою терміном дії 120 днів з можливістю продовження, контроль за портами "Одеса", "Чорноморськ" і "Південний" повністю залишається за українською стороною. Судна повинні пересуватися по схваленому сторонами маршруту без військового супроводу, однак передбачений огляд суден, які йдуть в Україну, на предмет наявності озброєння. 

Вже наступного дня після підписання Угоди російські війська атакували Одесу чотирма ракетами. В результаті обстрілу є поранені, пошкоджена інфраструктура Одеського морського торгового порту. Коли російські ракети атакували порт, там чекало на відправлення зерно, але сховище з зерном не постраждало.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що ракетний обстріл порту Одеси - це плювок президента Російської Федерації Володимира Путіна в обличчя президенту Туреччини Реджепу Ердогану і генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу. Там закликали ООН і Туреччину забезпечити дотримання Росією своїх зобов'язань в рамках безпечного функціонування зернового коридору.

Через кілька годин після атаки РФ на Одеський морський порт, де чекало на  відправлення зерно, в ООН відреагували на злочин росіян. Генсек ООН Антоніу Гутерреш "беззастережно засудив удари, нанесені по українському порту Одеса". Але він в черговий раз не назвав Росію відповідальною за ракетний удар і порушення домовленостей.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар незабаром після обстрілу заявив, що були проведені переговори з російською стороною і росіяни запевнили, що "не мають ніякого відношення до цього нападу". 

Того ж дня пропагандист РФ Євген Попов цинічно зізнався, що окупанти вдарили по порту Одеси. Вже в неділю удар підтвердили в МЗС Росії, прес - секретар відомства Марія Захарова заявити, що метою "високоточної" атаки було не зерно, а катер, а російське Міноборони взялося хвалитися кадрами атаки по інфраструктурі порту. 

23 липня видання The New York Times опублікувало матеріал, в якому неназване джерело в ООН стверджує,  що ракетним ударом по порту Одеси РФ технічно не порушила зернову угоду, підписану в Стамбулі. Мовляв, Росія не обіцяла не обстрілювати ті частини українських портів, які безпосередньо не залучені в експорті зерна. 

У МЗС відразу звернулися до керівництва ООН за роз'ясненнями.

24 липня 2022 року в ООН відхрестилися від заяви про те, що РФ "не порушила угоду" обстрілом порту в Одесі.

3 серпня 2022 року стало відомо, що перші з початку вторгнення РФ в Україну пливе судно за експортним зерном.

Вас також можуть зацікавити новини: