Обстріл полігону не викликав паніки у Львові / фото REUTERS

(Не)спокійна Львівщина. Яких наслідків чекати після обстрілу Яворівського полігону

16:41, 14.03.2022
7 хв.

Львівщина вперше від початку війни прокинулася не лише під звуки сирен, а вибухів. У неділю, 13 березня, окупанти випустили близько 30 ракет по Яворівському полігону, розташованому лише за якихось 20 кілометрів від польського кордону. Найбільш безпечний регіон України перестав таким бути не лише для українців, а й країн-членів НАТО.

"Прилетіло" з Саратова

Міжнародний центр миротворчості та безпеки, більш відомий як "Яворівський військовий полігон", створений ще у 1940 році. Розташований він за 30 км на північний захід від Львова і приблизно за 20 км від кордону з Польщею, у селі Старичі Яворівського району. Його площа – понад 36 гектарів. Починаючи з 1995 року, тут проходять міжнародні навчання "Щит миру" (в рамках програми "Партнерство заради миру", котрі проводяться спільно Україною та НАТО). А з 2014-го, під час російської збройної агресії проти України, тут активно проходять тренування підрозділів Збройних сил та Національної гвардії України.

У неділю, 13 березня, приблизно о шостій ранку, російські окупанти завдали ракетного удару по Яворівському полігону. У Львівській обласній військовій адміністрації кажуть, що було випущено близько 30 крилатих ракет. Частину з них вдалося збити силами протиповітряної оборони, але вісім ракет влучили у територію Міжнародного центру. Судячи із фото, які згодом оприлюднив Генеральний штаб ЗСУ, обстріл завдав масових руйнувань, зокрема, зруйновані житлові будинки військових. Ймовірно, удари буди завданні ракетами класу "повітря-земля", випущеними з акваторії Чорного моря літаками, які прилетіли з російського міста Саратов.

Відео дня

"Мушу повідомити, що, на жаль, 35 осіб загинули в результаті обстрілу Центру миротворчості та безпеки. Ще 134 людини з різним ступенем ураження перебувають у шпиталі", - сказав на брифінгу голова обласної військової адміністрації Максим Козицький. 

Не виключено, що окрім військових, постраждали й цивільні. Проте офіційної інформації з цього приводу немає. 

Такий зухвалий ракетний обстріл окупантами військового об'єкта біля самих кодонів країн-членів НАТО став темою №1 не лише українських ЗМІ. Не пройшов він повз увагу і світових видань. Багато з них винесли цю тему на свої обкладинки та навіть на перші шпальти.

Російські окупанти заявили, що внаслідок ракетного удару по полігону вбито 180 іноземців, яких російська пропаганда називає "іноземними найманцями". Однак у Міноборони цю інформацію спростували.

"Це неправда. Чиста російська пропаганда", - сказав у коментарі журналістам CNNречник Міноборони України Маркіян Лубківський.

За 10 днів мати втратила двох синів

Загиблий військовий Василь Вишиваний / фото Мар’яна Лопушанська/Інстаграм

Один із загиблих у Яворові – 34-річний військовий Кирило Вишиваний. Це старший брат Василя Вишиваного, який поліг у боях за Україну 4 березня, тобто 10 днів тому. Про смерть хлопців в Інстаграмі написала кохана дівчина Василя - Мар’яна Лопушанська: "Я не вірю, це просто не вкладається в голові… Пройшло 10 днів , як загинув мій коханий, а сьогодні не стало його рідного брата".

У Яворові загинув брат Василя Вишиваного - Кирило / фото Мар’яна Лопушанська/Інстаграм

У коментарі УНІАН Мар’яна розповіла, що бачилася з Кирилом напередодні – він приїжджав на 9 днів з дня загибелі її коханого Василя.

"Ми розмовляли про різне, він ще мене втішав і підтримував… Він тоді відпросився зі служби, щоб приїхати на 9 днів, і того ж дня мав повернутися в частину. Ніхто навіть подумати не міг, що наступного дня і його не стане", - каже Мар’яна.

Василеві Вишиваному було 28 років. Він приєднався до лав ЗСУ у 2014 році, за участь в АТО був нагороджений відзнакою президента та подяками від командування. Цього разу теж пішов захищати Україну, а 4 березня, на жаль, загинув. Його старшому братові Кирилу було 34 роки. У нього залишилася мати, дружина та донька, якій лише пів року.

"Не знаю, як мати це переживе, вона так любила і плекала своїх синів", - каже дівчина.

"Для Кремля немає "червоних ліній" в Україні"

Міський голова Львова Андрій Садовий закликав світ не зволікати і закрити небо над Україною. Він наголосив, що бомбардування російськими ракетами Міжнародного миротворчого центру, який розташований за 20 кілометрів від кордону з Польщею, з ЄС та НАТО, має врешті дати зрозуміти, що війна значно ближче, аніж світ собі уявляє.

"Джо Байден, Єнс Столтенберг, ви розумієте, що війна ближче ніж ви собі уявляєте? Росія вже на вашому кордоні. У вас є винищувачі, які можуть захистити наше небо. І коли я кажу "наше", то маю на увазі не лише українське. Бо вже зовсім скоро ця війна може втратити назву російсько-української. Зупиніть війну! Допоможіть нам закрити небо Європи!", - закликав міський голова Львова.

Ракетний удар росіян по Яворівському полігону засвідчує декілька важливих тенденцій, вважає львівський політолог Валерій Майданюк.

"По-перше, Путін не боїться, що якісь ракети чи уламки впадуть на територію країн НАТО. Власне, кілька днів тому у Хорватії вже впав російський безпілотник, і приводом для скандалу це не стало. Цим ударом Кремль демонструє, що для нього немає "червоних ліній" в Україні – він готовий бомбити всю українську територію, без огляду на наближеність до НАТО. Це своєрідний виклик НАТО, лідери якого мали б почати вживати належних заходів щодо РФ. По-друге, в рамках "демілітаризації" Кремль прагне знищити оборонний потенціал України, яка виявилася досить сильною, щоб не стати легкою жертвою російської агресії. Тому удари наносяться по всіх значимих оборонних потужностях нашої держави", - каже Майданюк.

За його словами, Яворівський полігон – це, мабуть, один з найбільш медійних і найбільш відомих об'єктів української військової інфраструктури. Адже діяльність жодного військового об'єкта в Україні з 2014 року не висвітлювалася так широко. На території Міжнародного центру миротворчості і безпеки часто приймали іноземних лідерів, зокрема у 2016 році полігон відвідав канадський прем’єр Джастін Трюдо. А також на цьому полігоні проводилися спільні навчання української армії із військами країн НАТО, що завжди викликало скрегіт зубів у Кремлі.

"Чесно кажучи, навіть дивно, що російські загарбники, які так активно завдають ударів по українській військовій інфраструктурі, лише не третій тиждень війни вдарили по Яворівському полігону – цього слід було очікувати раніше. Об’єкт надто важливий і символічний, з огляду на те, шо там могли проводитися навчання українських військових і територіальних оборонців. Тому оборона військової інфраструктури та вжиття заходів щодо мінімізації втрат на українських військових об’єктах має стати важливим напрямком політики держави задля збереження потужностей, які дозволяють і надалі чинити успішний спротив окупантам", - зазначив політолог. 

Яворівський полігон – один з найбільш медійних і найбільш відомих об'єктів української військової інфраструктури / фото Генеральний штаб ЗСУ

За процесуального керівництва Львівської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону розпочате кримінальне провадження за фактом нападу військ РФ на Львівщину. Досудове розслідування триває за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків, а також ведення агресивної війни (ч. 3 ст. 110 та ч. 2 ст. 437 КК України). Розслідування здійснюють слідчі Управління СБУ у Львівській області.

Обстріл полігону не викликав паніки у Львові. Проте все більше жителів міста -  ті, хто досі вважав себе у безпеці - все ж задумалися про виїзд за кордон. Але суттєвих черг у пунктах пропуску на польському кордоні в області поки немає. 

Мирослава Бзікадзе

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся