Російський генеральний штаб нервує з приводу того, що він досі не знає плани ЗСУ / фото t.me/VZelenskiyofficial

Військовий експерт Владислав Селезньов оцінив оперативну ситуацію на фронті.

Полковник ЗСУ в інтерв'ю OBOZREVATEL заявив, що українські військові готують поле для майбутньої битви.

"Чи можемо ми говорити, що масштабний контрнаступ розпочався? Я думаю, що зараз йде ця підготовка. Тому що з 12 штурмових бригад нині задіяно лише три. Інші перебувають у стратегічному резерві. Російський генеральний штаб нервує з приводу того, що він досі не знає, де буде докладання основних зусиль української армії. Поки що відомо про те, що росіяни знімають підрозділи 22-го армійського корпусу та підрозділ десантників, які донедавна дислокувалися на півдні Херсонської області, і переміщують їх на південь Запорізької області, намагаючись кратно посилити своє угруповання військ, що діє на загрозливих для росіян напрямках – район Василівки, напрямок від Оріхового", - сказав експерт.

Селезньов вказав на важливий фактор, а саме, що ЗСУ ведуть розвідку боєм.

"Дуже важко передбачити, як довго триватиме український контрнаступ. Очевидно, що від обсягу задіяних ресурсів та можливостей ворога з протистояння і залежатиме кінцевий результат. Приблизно з 4 червня українська армія веде так звану розвідку боєм. Вона намагається визначити найслабші місця в російській обороні, аби розуміти, як діяти далі. Українська армія готує поле майбутньої битви шляхом залучення високоточної артилерії, маючи перевагу на полі бою, з метою створення більш сприятливих умов для нашого контрнаступу", - додав Селезньов.

Контрнаступ ЗСУ - головне

Згідно з даними Інституту вивчення війни, ЗСУ провели контрнаступальні операції на трьох ділянках фронту. Зокрема, українські військові здійснили "обмежену, але все ще значну атаку" у західній частині Запорізької області в ніч з 7 на 8 червня.

Російські сили, очевидно, захищалися від цієї атаки доктринальним чином і, ймовірно, відновили свої початкові позиції станом на 8 червня, відзначають аналітики.

Крім того, за словами секретаря РНБО Олексія Данилова, російські військові злочинці підірвали Каховську ГЕС саме через острах українського контрнаступу на Херсонському напрямку.

Генштаб, своєю чергою, зазначав, що на фронті ведуться важкі бої за кожен квадратний метр. Найбільш гаряче було на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках.