Експерт вказав на ознаки удару зенітною ракетою / колаж УНІАН, фото Міноборони РФ, ВЧК-ОГПУ

Унікальний російський літак дальньої розвідки А-50 збитий, а ІЛ-22 сильно пошкоджений зусиллям української протиповітряної оборони. Командування окупантів вирішило спихнути все на "криворукість" своєї ППО, аби не визнати професіоналізм українців.

Ветеран АТО і військовий оглядач Євген Дикий зазначив, що літаки здійснювали політ на висоті близько 12 кілометрів, де не літають винищувачі ЗСУ. На його думку, ППО знала цілі, адже відразу були збиті два борти.

"А ще є питання: з чим ППО окупантів могло сплутати ці літаки? У нас подібної техніки немає, а Кримське ППО взагалі захищає місто від дронів. Тим більше саме кількість в два збитих літака грає проти версій РФ, тому що, якби збили тільки один літак, вони принаймні могли б відхреститися від цього і сказати, що літак просто "зламався"і ніхто його не збивав", - зазначив експерт в інтерв'ю виданню "Фокус".

Відео дня

Він вказав, що командуванню РФ довелося обирати - визнати професійну роботу ППО України, або все звалити на "криворукість" своїх.

При цьому ветеран нагадав, що радіус дії системи Patriot становить близько 160 км, а літаки були атаковані на відстані в 137 км, тобто ЗРК Patriot міг перебувати в 20 км від лінії фронту. Використання цієї системи не підтверджено, але точно застосовували далекобійну зенітну ракету.

"Всупереч поширеному уявленню у людей зенітна ракета взагалі не потрапляє в літак, а вибухає поруч з ним. В результаті вибуху тисячі дрібних осколків прошивають літак наскрізь і максимально його пошкоджують, роблячи з корпусу своєрідний "друшляк", - пояснив Дикий.

Російський А-50 - останні новини

14 січня в зоні акваторії Азовського моря українські військові знищили російський літак А-50 і пошкодив ІЛ-22. На наступний день це підтвердило українське військове командування

За інформацією російських воєнкорів, в результаті втрати літака А-50 могли загинути близько 12 військових льотчиків.

При цьому російські пропагандисти поширюють фейкову версію, що збиття А-50 і ІЛ-22, нібито стало помилкою російської ППО. Аналітики Американського Інституту вивчення війни припускають, що таким чином Москва хоче приховати для своїх пілотів небезпека польотів над Чорним та Азовським морями.

Вас також можуть зацікавити новини: