Росія вдається до ядерного шантажу / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що цього року Росія створила нові загрози, які могли б перевершити навіть аварію на Чорнобильській атомній електростанції.

"36 років тому ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС захистили не лише Україну, а й увесь світ, майбутнє всіх нас. Сьогодні наші захисники і захисниці знову в обороні нашого майбутнього. Цього року Росія створила нові загрози, які могли б перевершити навіть ту найстрашнішу аварію", - наголосив глава держави в Telegram-каналі.

Зеленський підкреслив, що Україна ніколи не забуде подвиг ліквідаторів і нікому не дозволить знехтувати ціною, яку вона та світ заплатили за ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС.

Відео дня

"Вічна шана героям Чорнобиля за їхній подвиг! Дякую всім, хто наближає нашу перемогу!", - написав президент.

Ситуація на Запорізькій АЕС

4 березня російські окупанти захопили Запорізьку атомну електростанцію та місто-супутник Енергодар. Відтоді Росія відмовляється створювати демілітаризовану зону довкола ЗАЕС. Окупанти періодично обстрілюють атомну станцію та територію біля неї.

На початку вересня місія Міжнародного агентства з атомної енергії відвідала Запорізьку АЕС. За результатами роботи у звіті місія заявила, що існує "негайна необхідність у тимчасових заходах" для уникнення аварії на ЗАЕС.

23 жовтня країни "Великої сімки" (G7) закликали Росію негайно повернути Україні повний контроль над ЗАЕС та вивести з неї свій персонал та війська.