Зеленський розповів, як окупанти відреагували на удари ATACMS / фото president.gov.ua

Після ударів Сил оборони України по аеродромах в Бердянську та Луганську російські окупанти перебазовують свою авіацію подалі. Про це сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

"Сьогодні був важливий селектор – військові, розвідка, урядовці. Серед того, що безперечно заслуговує на увагу, – це реакція окупанта на нові можливості наших воїнів. Після того, як наші хлопці завдали ударів по аеродромах в Бердянську та Луганську, ми бачимо, що окупанти забирають свою авіацію далі. Зокрема, намагаються перебазувати з території нашого Криму. І це хороший сигнал. Спочатку тікає російський флот, тепер тікає російська авіація. Звичка тікати – це те, що буде дуже в пригоді Росії. Бо доведеться звільнити всю нашу землю. Без винятків. І я дякую всім у світі, хто допомагає нам ставати сильнішими й досягти більш далеких цілей", - зазначив глава держави.

Також, за словами Зеленського, він протягом усього дня був на зв’язку з командувачами та з тими, хто відповідає за забезпечення наших оборонних і наступальних дій. 

Відео дня

"Снаряди, зброя, техніка. Власне виробництво. Підтримка воїнів. Ми готуємо й певне розширення географії постачання в Україну від партнерів. Ми пройдемо цей марафон і досягнемо нашої перемоги. Головне – щодня додавати сили Україні, нашій державі, нашим людям", - сказав президент.

Крім того, він прокоментував нічний удар ворога по Хмельницькі області. За його словами, найбільш вірогідно, що мішенню ворожих дронів була Хмельницька атомна станція. Зеленський наголосив, що цей удар у напрямку АЕС – чергове нагадування для всіх наших партнерів, наскільки важливо посилювати українську ППО й наскільки небезпечно, коли Росія може обходити світові санкції. 

"Багато компонентів і в ударних дронах, які застосовують російські терористи, і в ракетах – походженням з інших країн, від різних компаній, зокрема від західних компаній. Дієвість санкцій проти Росії – це буквально захист від тероризму. Завтра у моєму графіку участь у засіданні Європейської ради – на рівні лідерів держав ЄС. І серед іншого говоритиму саме про це: санкції проти Росії потребують розширення й посилення. І кожен російський удар, а особливо такі зухвалі, які спрямовані проти атомних станцій та інших критичних об’єктів, – це аргументи, що тиску на державу-терориста недостатньо", - додав глава держави.

Війна в Україні: новини

17 жовтня окупанти заявили, що українська армія вдарила далекобійними ракетами по військових аеродромах в окупованих Бердянську та Луганську. Пропагандисти повідомили про про серйозні втрати окупаційних військ.

У Силах спецоперацій ЗСУ пізніше заявили, що була проведена операція DRAGONFLY. Вони відзвітували про знищення дев'яти вертольотів, спеціальної техніки, пускової установки протиповітряної оборони та складу боєприпасів.

Цього ж дня головнокомандувач Збройними силами, генерал Валерій Залужний показав перші пуски в Україні американських ракет ATACMS великої дальності.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький заявив, що після серії ударів та спецоперацій Сил оборони України в Криму російські окупанти на півострові відчули та зрозуміли військову загрозу, тому перебазовують свої кораблі з бухти Севастополя на територію РФ. Він підтвердив, що частину кораблів окупанти перемістили до Новоросійська, проте тамтешній невеликий порт не здатний розмістити всі кораблі Чорноморського флоту РФ, тому у Кремлі вирішили використати для цього окуповану територію Грузії.

Вас також можуть зацікавити новини: