Жданов описав один з варіантів звільнення Херсона / фото ua.depositphotos.com

Окупований Херсон за умови вогневої переваги і достатньої кількості військ можна за два дні взяти в облогу. Після цього буде потрібно провести спецоперацію або висунути ультиматум окупантам з вимогою здатися.

Таку думку висловив військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Олег Жданов в ході прямого ефіру з Марком Фейгіним.

За його словами, у разі облоги міста розташований поруч з ним Антонівський міст через Дніпро потрібно "відрізати" для ворога.

Відео дня

"Тоді у них залишається [для відступу] тільки річка Дніпро, на веслах, човнах... Особовий склад можна вивезти, але треба брати у вогневий мішок. Артилерія повинна працювати по Дніпру й не давати угрупованню вийти. Такий варіант можна розглядати, але найголовніше - наявність резерву, необхідних сил і засобів для того, щоб обкласти місто", - пояснив експерт.

Жданов підкреслив, що зараз на херсонському напрямку ЗСУ не проводять контрнаступ - йдуть контрнаступальні дії.

"Вони мають успіх. Ми намагаємося розвивати цей успіх максимально, скільки можемо. Але там йдуть дуже запеклі позиційні бої, працює артилерія, Авіація - як наша, так і російська. Один одного луплять зі страшною силою, вони намагаються стримати наше просування, ми намагаємося просунутися вперед. Така картина там складається. Але говорити про те, що завтра ми підемо в наступ - ні, нічим. Поки що нічим", - пояснив він.

Як повідомлялося, в американському Інституті вивчення війни (ISW) стверджують, що українська армія продовжує створювати умови для контрнаступу на Херсон.

Просування ЗСУ на півдні України підтвердив також президент Володимир Зеленський.

За словами бійця ЗСУ та активіста Євгена Карася, хороші новини з приводу звільнення Херсона можуть бути вже в липні.