ЗСУ можуть зайти на територію Росії, заявив Світан / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Захід українських військ на територію Росії можливий, але поки він просто не потрібен.

Таку думку висловив військовий експерт, полковник Збройних сил України у запасі та військовий льотчик-інструктор Роман Світан. Він не сумнівається. що українські війська рано чи пізно прорвуть російський кордон.

"На територію Росії на цей час зайшли російські громадяни, у них російські паспорти. В якому регіоні вони найнялися як контрактники, вже неважливо. Це росіяни. А те, що українські війська на територію Росії не заходять, це тільки справа часу. Тому що, згідно з усіма мировими угодами, захід на територію противника у військових цілях допускається. Не для окупації і не для анексії території, а для виконання завдань зі знищення військових об'єктів країни-агресора", - зазначив експерт.

За його словами, ЗСУ "без проблем" можуть зайти на територію так званого Придністров'я, щоб знищити там російські частини.

"Ми можемо зробити це і на території Білорусі. Просто ми зараз це робити не будемо, нам це зараз не зовсім вигідно. Але це не означає, що ми цього не зробимо пізніше. Захід українських військ і на територію Росії можливий, але поки він просто не потрібен", - заявив Світан.

Захід ЗСУ в Росію - названо мету

При цьому експерт назвав мету, для досягнення якої захід ЗСУ на територію Росії буде просто необхідним. Він упевнений, що цю дію українські війська виконають "однозначно":

"А ось коли виникне питання, припустимо, відсікання Донбасу від Росії, тоді оптимальний варіант для нас по Сіверському Дінцю виходити на Дон, прикриваючись цією водною перешкодою, далі виходити на Ростов, відсікати їх аж по Ростов і займатися знищенням російського угруповання на Донбасі. І жодна держава у світі не скаже: "Що ви робите?". Всі прекрасно розуміють, з якою метою буде робитися вихід вже українських військ на російську територію. Ми ж потім звідти відійдемо, нам чужого не треба. Тим більше там утворюється Ростовська народна республіка, навіщо ж ми будемо їх там пресувати. Нам з ними ще жити і сусідити... Така дія однозначно буде виконана. А далі подивимося, як воно буде розвиватися".

Прорив кордону РФ - що повідомлялося

Як писав УНІАН, за даними української розвідки, вранці 22 травня через кордон РФ у Бєлгородську область прорвалися російські добровольці з "Легіону "Свобода Росії" та "Російського добровольчого корпусу". Вони оголосили про початок спецоперації з метою створення "смуги безпеки" на кордоні з Україною.

Пізніше повстанці зробили заяву, зазначивши, що після демілітаризації цієї зони вони мають намір звільнити всю Росію від путінського режиму.

Як помітив військовий оглядач Коваленко, зараз Росія просто не здатна повністю закрити кордон з Україною.

Вас також можуть зацікавити новини: