Росія не може охороняти кордон / фото REUTERS

Росія не здатна повністю закрити кордон з Україною від стовпа до стовпа та контролювати його цілодобово.  

Як зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, саме тому проникнення у Курську, Брянську та Бєлгородську області не є чимось несподіваним.

Російський кордон - решето, заявив експерт і пояснив, чому:

Відео дня

"У Курській, Брянській та Бєлгородській областях Росії по кордону з Україною зосереджено до 25 умовних батальйон-тактичних груп загальною чисельністю близько 17 тисяч осіб. Дані БТГр розтягнуті вздовж кордону і не являють собою зосередження в одній локації - секторі. Сумарна комплектація цих БТГр за боєздатною технікою робить їх умовними, оскільки практично не відповідає штатній комплектації".

За його висновками, штатна комплектація цих БТГр часом не досягає 50% і навіть більше.

Як акцентував Коваленко, враховуючи протяжність кордону в понад 700 кілометрів, можна зробити висновок, що охопити цей фронт 25 БТГр фізично не здатні.

"Тобто, 25 БТГр можуть охопити контролем максимум від 25 до 50 км фронту, що приблизно відповідає тому фронту оперування "Легіону" і РДК, яке ми спостерігаємо у Бєлгородській області. Але за такої концентрації сил, хто буде прикривати решту кордону?" - задався питанням експерт.

При цьому Коваленко звернув увагу на кордон Росії з Китаєм та іншими її сусідами:

"Якщо кордон Росії настільки дірявий поруч з Україною, яку роками демонізували, то яка ситуація на кордоні з Китаєм? Казахстаном? Монголією? І найголовніше, те, що Росія не контролює свій кордон, побачили за ці дні всі. Абсолютно всі у світі".

Що відбувається у Бєлгородській області

Нагадаємо, 22 травня стало відомо, що представники "Легіону "Свобода Росії" та "Рсійського добровольчого корпусу" проводять операцію на території Бєлгородської області операцію проводять. Мета даної операції - створити "смугу безпеки" на кордоні з Україною.

За словами добровольців після демілітаризації цієї зони вони мають намір звільнити всю Росію від путінського диктату.