Окупанти постійно обстрілюють ЗАЕС / фото t.me/energoatom_ua

Рано чи пізно російське угруповання військ в Енергодарі, зокрема на території АЕС, може опинитися в оперативному оточенні, розповів в інтерв'ю Obozrevatel військовий експерт Владислав Селезньов.

Селезньов вказав, що наразі російські війська використовують ЗАЕС та місто-супутник Енергодар як "щит" від вогневої відповіді ЗСУ на обстріли сусіднього Нікополя.

Однак у росіян на Запорізькій АЕС є всі "шанси" потрапити в оточення, якщо ЗСУ деокупують Василівку і рушать на південь.

Відео дня

"Зрозуміло, що до реалізації цього плану ще дуже далеко, бо росіяни мають серйозні ресурси на цьому напрямі, там суцільне мінування, мережа оборонних споруд плюс постійна бойова робота російської авіації та артилерії створює складнощі з просуванням уперед. Але як тільки ми прорвемо оборону в районі Василівки і рушимо на південь кілометрів на 35-40, росіяни зберуть усі свої речі і бігтиму якнайдалі від Енергодару", - пояснив Селезньов.

Для реалізації цього плану українським військам потрібно пройти ще 35-40 км, наголосив експерт. Він зазначив, що для швидшої реалізації цього наміру ЗСУ потрібна буде західна авіація, але навіть надані касетні боєприпаси "створюють для нас можливості принаймні щодо паритету в рамках контрбатарейної боротьби з противником".

Водночас Селезньов не вірить, що росіяни підуть на вчинення теракту на ЗАЕС: "Путін і так перебуває у статусі ізгоя, а у разі здійснення такого кроку він взагалі не матиме жодних шансів. Стоятиме питання про його фізичну ліквідацію, і тут немає нічого неможливого. Якщо в Росії стався колапс влади внаслідок заколоту Пригожина, а там було залучено не так багато сил та коштів, то якщо підключаться зовнішні актори, щоб ліквідувати Путіна та його диктатуру, гадаю, шансів у нього не буде".

Ситуація на ЗАЕС і деокупація Енергодара - головне

Росія використовує ЗАЕС як "ядерний щит" з весни 2022 року - початку повномасштабного вторгнення. Крім того, у заручниках перебувають як мешканці окупованого Енергодара, так й український персонал станції.

Протягом останніх кількох місяців з розвідки почала надходити інформація про наміри РФ здійснити на території АЕС ядерну провокацію; західні аналітики пишуть, що РФ, імовірно, готує операцію під "чужим прапором", щоби у всьому звинуватити ЗСУ.

Голова ГУР Кирило Буданов припускає, що Росія здатна спричинити ядерну катастрофу у разі неминучої деокупації Запорізької області.

За останньою інформацією, Росія також замінувала дахи реакторних корпусів. 

Окремі експерти впевнені у здатності ЗСУ звільнити ЗАЕС без "ядерного" ризику. На думку британського аналітика Шонна Белла, варіант для України - почати "тотальну атаку" на російські сили, що базуються на АЕС, щоб відбити її. Серед розглянутих варіантів - оточити АЕС, очистити прилеглу територію, а потім домовитися про безпечний прохід тих російських сил, які залишаються на об'єктах.

Україна неодноразово закликала МАГАТЕ та інші профільні міжнародні організації до контролю над станцією, оскільки Росія розмістила там вибухонебезпечні речовини та боєприпаси. Висловлювалася пропозиція, щоб окупанти залишили навколо АЕС демілітаризовану зону, але Москва цей варіант відкидає донині.

Вас також можуть зацікавити новини: