Окупанти погрожують підірвати ЗАЕС / фото t.me/energoatom_ua

ЗСУ можуть звільнити Запорізьку АЕС військовим шляхом. За словами британського експерта Шонна Белла, основні ядерні реактори добре захищені і "навряд чи будуть пошкоджені звичайними військовими діями".

"Однак існує безліч допоміжних інфраструктур, таких як системи охолодження та електропостачання, які росіяни можуть використовувати для прикриття будь-якого виведення військ", - пояснює він.

Варіант для України - почати "тотальну атаку" на російські сили, що базуються на АЕС, щоб відбити її, вважає Белл: "Але це ризикує завдати шкоди самій станції і дає Росії можливість звинуватити Україну у будь-якому пошкодженні об'єктів, навіть якщо воно буде спровоковано Росією"

Відео дня

"Замість цього Україна може спробувати оточити АЕС, очистити прилеглу територію, а потім домовитися про безпечний прохід тих російських сил, які залишаються на об'єктах", - припустив Белл.

На його думку, такий варіант може покласти край російській окупації Запорізької АЕС і повернути її під контроль України "найбільш ефективним і безпечним чином".

ЗАЕС - Росія готує ядерний теракт

Росія окупувала ЗАЕС і місто-супутник Енергодар у лютому 2022 року, перетворивши її на свій "щит" від ударів ЗСУ.

Україна неодноразово закликала МАГАТЕ та інші профільні міжнародні організації до контролю над станцією, оскільки Росія розмістила там вибухонебезпечні речовини та боєприпаси. Висловлювалася пропозиція, щоб окупанти залишили навколо АЕС демілітаризовану зону, але Москва цей варіант відкидає донині.

З початком контрнаступу ЗСУ ситуація з безпекою на АЕС різко загострилася. Українська влада допускає, що ЗС РФ здатні спричинити ядерну катастрофу. За словами глави ГУР Кирила Буданова, це може статися у разі неминучої деокупації Запорізької області.

Аналітики наполягають, що росіяни розглядають тенденцію влаштовування терактів, щоб запобігти українському контрнаступу. Наприклад, так вже сталося з підривом Каховської ГЕС. 

Вас також можуть зацікавити новини: