Окупанти наповнили український півострів авіацією / колаж УНІАН, фото wikipedia, Радіо Свобода

На тимчасово окупованому півострові Крим розміщено багато аеродромів, через що окупанти почали називати його авіаносцем. Саме ці аеродроми стали першими цілями для ударів української армії.

"Удари і нальоти дронів для Криму стали регулярним явищем, і для посилення безпеки об'єктів на півострові російські окупаційні війська стали концентрувати все більше засобів ППО. На сьогодні на півострові зосереджена ешелонована ППО, яка за своєю щільністю є другою після Москви і Московської області. Але це не рятує "непотоплюваний авіаносець", а часом навіть полегшує завдання для Сил оборони України зі знищення дорогих зразків ППО окупантів", - зазначив військовий експерт Олександр Коваленко в коментарі виданню"Обозреватель".

Як приклад він навів знищення на мисі Тарханкут ЗРС С-400 "Тріумф" 23 серпня. Експерт вказав, що з 24 лютого 2022 року в повітряному просторі Криму зафіксовано щонайменше 77 "тривожних інцидентів", а також самознищилися щонайменше чотири російські літаки та один ударний вертоліт.

Відео дня

"Очевидно, що Крим складно назвати надійним, безпечним і тим більше "непотоплюваним авіаносцем". Крейсер "Москва", БДК" Мінськ", "Новочеркаськ", ДЕПЛ "Ростов-на-Дону " і багато інших не дадуть збрехати. Крім того, у разі повної втрати функціональності Керченського мосту - а вона відбудеться - Крим взагалі втратить хоч якесь мінімальне значення, але при цьому буде продовжувати вимагати витрат ресурсів істотно більших, ніж до 2022 року. Крим для російських окупантів повинен був стати оплотом і опорою в їх окупації всієї Південної України, а перетворився на тягар, від якого більше проблем і втрат, ніж профіту", - зазначив Коваленко.

Він вважає, що настане момент, коли утримання Криму для Москви стане ще більш проблематичним.

"Складність лише в тому, що для злочинного військово-політичного керівництва Росії Крим - це питання репутації і принципу. І навіть коли він буде випирати кровоточить кісткою з глотки окупаційного режиму, той його не буде вихаркивать, продовжуючи терпіти біль. Можливо, саме це режим і доб'є", - підсумував аналітик.

Російський флот в Криму - останні новини

У ніч на 26 грудня в тимчасово окупованій Феодосії прогриміли потужні вибухи. ЗСУ вдарили по великому десантному кораблю "Новочеркаськ" флоту Росії.

За даними МВС України, Чорному та Азовському морях знаходиться близько 80 російських кораблів. Водночас бойове "ядро" становить близько 30 суден, у тому числі сторожові та патрульні катери, а також підводні човни. 

Секретар РНБО Олексія Данілова зазначив, що ЗСУ вже знищили 20% кораблів ЧФ РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: