Україна хоче отримати ракети ATACMS / скриншот

США скоро можуть передати Україні далекобійні ракети ATACMS, які потрібні Силам оборони для боротьби з російськими окупантами.

Авіаційний експерт Костянтин Криволап в ефірі "Українського радіо" повідомив, що у американців на складах може перебувати понад тисяча старих зразків цих боєприпасів, які в перспективі можуть опинитися в руках ЗСУ.

Хоча США виробили близько 2 тисяч ракет із касетним боєприпасом, Україна навряд може розраховувати на таку цифру, аже частину снарядів використали в інших військових операціях і є ще непридатні для використання. 

Відео дня

"Однак багато ракет залишилося, і американці намагалися їх утилізувати. Це близько 1100 ракет старих типів. Треба провести серйозну ревізію та оцінити умови їхнього зберігання. Десь 30-40% придатні для використання", — вважає Криволап.

За його словами, якусь частину далекобійних ракет ATACMS вдалося модернізувати. Їм змінили систему наведення, боєприпас і потужність порохових двигунів.

"Якби нам дали не 20 ракет, а 100 чи більше — це було б дуже добре. Адже ціль у нас є, нам є куди бити", — підсумував експерт.

ATACMS для України - що відомо

Україна вже давно просить США надати їй для захисту дальнобійні ракети ATACMS.

У березні група конгресменів від обох партій звернулася до міністра оборони США Остіна Ллойда із закликом передати Україні ракети ATACMS дальністю 300 км.

Як писав УНІАН, 12 березня Штати оголосили про новий пакет допомоги Україні. Politico з посиланням джерела зазначило, що до цього пакета можуть увійти кілька ракет ATACMS старої версії з дальністю близько 160 км і касетною боєголовкою.

Вас також можуть зацікавити новини: