США дадуть Греції 300 Bradley замість БМП, що віддаються Україні

Поки поставка Україні 300 грецьких БМП офіційно не анонсувалася.

США планують передати Греції 300 бойових машин піхоти M2А2 Bradley замість старих радянських БМП-1 і американських бронетранспортерів М113, які Афіни передадуть Києву. Про це пише Ptisi Diastima.

Відзначається, що Греція давно домагалася від США поставки цієї бронетехніки, але справа зрушила з мертвої точки тільки зараз. США обіцяють поставити Греції свої БМП замість тих, що будуть передані Україні.

Однак процес, очевидно, не буде швидким. Американці спершу приведуть в хороший стан передані машини, щоб вони могли швидко встати на бойове чергування в моторизованих підрозділах грецької армії.

На ремонт і відновлення всіх трьохсот Bradley буде витрачено близько 300 млн євро. Ймовірно, ця сума піде в залік тієї техніки, яку Греція передає Україні.

При цьому не уточнюється, скільки ж старих БМП Греція віддасть Україні, отримавши від США відразу 300 Bradley.

Поставки зброї з Греції в Україну

Греція володіє досить значним парком піхотної бронетехніки. Згідно з відкритими даними, на озброєнні країни є близько 170 БМП-1 і близько 1850 М113. 

У 2022 році Греція поставила Україні 40 БМП-1, замість яких отримала від Німеччини стільки ж БМП Marder. Вже на початку 2023 року була поставлена в Україну ще одна партія з 20 БМП-1.

При цьому Греція відмовилася поставляти Україні системи ППО С-300, посилаючись на те, що їй самій вони дуже потрібні. Греція живе в постійному очікуванні масштабної війни з Туреччиною за контроль над численними островами в Егейському морі.

Вас також можуть зацікавити новини: