M2 Bradley - основна БМП армії США / фото wikimedia.org

США і Німеччина оголосили про новий пакет військової допомоги Україні, до якого увійдуть американські БМП M2 Bradley. За наявною на поточний момент інформацією, Україна отримає 50 цих бронемашин.

Хоча у масштабах російсько-української війни додаткові півсотні БМП важко назвати значною кількістю, важливим моментом тут є сама машина. "Бредлі" - це відносно сучасна бойова машина піхоти, яка істотно перевершує свого попередника М113, раніше поставленого в Україну в кількості близько 400 штук.

Бойова машина піхоти "Бредлі": загальні відомості

M2 Bradley - бойова машина піхоти, розроблена в США наприкінці 1970-х років на заміну вже застарілому на той час бронетранспортеру M113. 

При створенні цієї машини американці враховували досвід застосування радянських БМП-1 в декількох війнах і орієнтувалися на німецькі Marder. Раніше у США не було своїх БМП, а тільки бронетранспортери. І до нинішнього моменту "Бредлі" залишається фактично єдиною повноцінною БМП на озброєнні американської армії.

фото wikimedia.org

БМП "Бредлі" була прийнята на озброєння армії США в 1981 році. У період з 1980 по 1989 рік американська промисловість виготовила близько 9800 машин, які надалі проходили кілька етапів модернізації. Американці активно застосовували ці БМП в ході двох кампаній на території Іраку, а також в Афганістані.

Технічні характеристики M2 Bradley

Американська "Бредлі" має класичну для БМП схему компонування: двигун і трансмісія попереду, відділення для десанту в задній частині. У складі екіпажу - три людини. Більшість версій цієї машини здатні вмістити до 6 піхотинців у відділенні для десанту, але версія М2А3 розрахована на 7 десантників.

Корпус БМП Bradley зварний, виготовлений з алюмінієвих бронепластин. Деякі модифікації мають комбіноване бронювання лобової частини і бортів — зовнішній сталевий екран, бронекорпус з алюмінію і поліуретанова піна між ними. Днище укріплене додатковою сталевою плитою для захисту від мін.

Номінальна товщина броні становить 25 мм в лобовій проекції і 14 мм в бортах. Однак на практиці говорити про номінальні значення важко, оскільки M2 Bradley можуть комплектуватися різними типами зовнішніх екранів, в тому числі блоками динамічного захисту проти кумулятивних снарядів.

фото wikimedia.org

Бойова машина піхоти "Бредлі" оснащена 25-мм гарматою Bushmaster, 7,62-мм кулеметом, ракетною пусковою установкою TOW і шістьма стаціонарними 5,56-мм автоматами в амбразурах для десанту.

Переваги та недоліки БМП "Бредлі"

До появи M2 Bradley в американців не було власної БМП, але позитивний досвід використання радянських бойових машин піхоти в малих конфліктах 1960-70-х років змусив американців створити таку ж машину для потреб власної армії.

Оскільки "Бредлі" з'явилася відносно пізно, вона вже враховувала всі переваги і недоліки радянських БМП-1. В американців вийшов не просто свій "аналог", а машина наступного технологічного покоління, що перевершує не тільки "копійку", але і свою ровесницю БМП-2.

Навіть російські експерти визнають, що радянські машини сильно поступаються Bradley в бойовій ефективності, оскільки "американка" спочатку робилася з прицілом на знищення саме радянської бронетехніки. У "Бредлі" і гармата могутніша, і броня краща.

фото wikimedia.org

Тут слід згадати, що під час війни з саддамівським Іраком БМП Бредлі підбили більше іракських танків, ніж ті ж знамениті "Абрамси", які Україні поки навіть не обіцяють.

Однак все ж слід пам'ятати, що "Бредлі" – це машина, створена в 70-х, і морально вона почала застарівати вже років 20 тому. Існують думки, що "американка" насилу може впоратися в прямій дуелі із російською БМП-3, особливо в самих "забійних" її модифікаціях. Втім, таких машин у росіян зовсім небагато.

Останніми роками в Америці багато говорять про необхідність переведення армії на нове покоління БМП, а військові корпорації США намагаються розробляти свої концепти, щоб запропонувати їх Пентагону.

фото wikimedia.org

Цікаво, що з початком повномасштабного російського вторгнення в Україну американські виробники зброї спішно кинулися вносити поправки у свої проекти нової БМП, орієнтуючись на досвід війни, що йде.

Оскільки "Бредлі" пройшли через безліч модифікацій, немає ясності, яку саме версію отримає Україна. Швидше за все, це буде M2A3 – так звана "цифрова" БМП, оснащена за останнім словом американської військової техніки.

Характеристики M2 Bradley у версії M2A3:

  • Вага: 30 тонн;
  • Двигун: 500 к. с.
  • Максимальна швидкість: 66 км/год на шосе (40 км/год на бездоріжжі, 7,2 км/год по воді);
  • Запас ходу по шосе: 480 км;
  • Екіпаж: 3 людини + 7 десантників;
  • Основне озброєння: 25-мм автоматична гармата Бушмастер; 
  • Допоміжна зброя: 2 ПУ ПТРК, один 7,62-мм кулемет і 6 амбразурних 5,56-мм автоматів.