Литва надасть Україні зенітні гармати Bofors L70 / фото ua.depositphotos.com

Автоматичні зенітні гармати ближньої дії Bofors L70 та боєприпаси до них, які Литва надасть Україні в рамках нового пакету військової допомоги, є дуже ефективними системами для знищення іранських дронів-камікадзе Shahed.

Як зазначив в ефірі Апостроф TV експерт з озброєнь, головний редактор Defence Express Олег Катков Bofors L70 встановлені на шведські БМП CV90, які вважаються одними з найкращих у світі.

"Bofors L70 – це загальновизнана за ефективністю зенітна система, як швейцарські Oerlikon, які встановлені на ЗСУ (зенітній артилерійській самохідній установці – ред.) Gepard. Це дві конкуруючі гармати, які і досі залишаються у строю, активно використовуються, зокрема, встановлюються на кораблях. Для розуміння, зенітні установки Bofors L70 встановлені на шведські БМП CV90, які вважаються, напевно, одними з найкращих у світі. До речі, Британія також оголосила що поставить близько 150 зенітних систем і, скоріше за все, мова йде саме про ці L70", – пояснив експерт.

Відео дня

Катков наголосив, що ця система буде дуже ефективною в боротьбі з іранськими "шахедами". 

"L70 мають автоматизовану систему з централізованим радіолокаційним постом, який здійснює наведення цих зенітних гармат. Людина там потрібна лише для заряджання цих систем. А зараз ще мова йде про встановлення сучасних тепловізійних приладів та оптикоприцільні станції, які дозволяють працювати в будь-який час доби та забезпечувати високу точність. При цьому для знищення таких цілей на кшталт "шахеда" потрібно буде менше однієї черги, тому що установка має дуже потужний 40-мм калібр", – зазначив він.

Зброя для України: останні новини

Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила про необхідність враховувати той факт, що європейські країни почали постачати Україні танки. За її словами, зараз німецький уряд ще не ухвалив рішення про постачання танків Leopard в Україну. При цьому вона натякнула, що рішення все ж може бути ухвалено. 

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що Україна отримає танки від Польщі і Великобританії. Він наголосив, що це практично вирішене питання. 

Крім того, ЗМІ пишуть, що британський уряд розглядає можливість передачі Україні танків Challenger 2, які можуть бути задіяні на полі бою проти російських сил, але таке рішення ще не ухвалене. Зокрема, імовірно, йдеться про 12 танків.

Вас також можуть зацікавити новини: