Самі журналісти припускають, що мова, швидше за все, йтиме про ракети Storm Shadow / скріншот

Група європейських країн на чолі з Британією, шукає компанії, які можуть забезпечити поставку Україні ракет дальністю до 300 км, повідомляє Reuters.

Заклик до зацікавлених у замовленні компаній дати якнайшвидшу відповідь був включений у повідомлення, опубліковане минулого тижня Міжнародним фондом для України - групою країн, що включає Британію, Норвегію, Нідерланди, Данію і Швецію, - створеного для відправки зброї Києву.

Міністерство оборони Британії, яке керує фондом, попросило компанії зв'язатися з ним, якщо ті зможуть надати ракети, які можна запускати з землі, моря або повітря, з корисним навантаженням від 20 до 490 кг.

Відео дня

Повідомлення також містило інші бажані вимоги, зокрема "низьку ймовірність перехоплення", "можливість планування місії" та "методи проникнення ППО для підвищення ймовірності успішного удару". Також йшлося, що з компаніями, які дадуть відповідь, зв'яжуться з 5 червня.

Втім, остаточне рішення про відправку ракет з такими можливостями для України ще не ухвалено.

Далекобійні ракети для ЗСУ - головне

Напередодні про зацікавленість Лондона в покупці для України далекобійних ракет до 300 км писав The Washigton Post. Інші характеристики запитуваних ракет в матеріалі не уточнювали.

Самі журналісти припускають, що мова, швидше за все, буде йти про ракети Storm Shadow. Їх можна буде встановлювати на українські радянські винищувачі і таким чином досягати території Росії. 

Україна вже давно просила союзників поставити далекобійні засоби ураження для звільнення Криму і ударів по військових об'єктах в самій Росії. Вашингтон же у відповідь зауважував, що застосування таких видів озброєння може призвести до нової ескалації бойових дій.

Також останнім часом помітно почастішали розмови про передачу Україні F-16, після того, як сили ППО показали майстерність у застосуванні передових Patriot у боротьбі з російськими балістичними ракетами.

Вас також можуть зацікавити новини: