Першу ескадрилью F-16 Україна скоріш за все отримає від Норвегії / фото REUTERS

Авіаційний експерт Валерій Романенко пояснив, що єдиною перепоною, яка зараз стоїть перед отриманням Україною перших винищувачів F-16, є підпис президента США Джо Байдена.

"Для того, щоб ми отримали літаки перш за все потрібен підпис пана Байдена. Це зараз єдина перепона, яка залишилася на шляху. Бо вже відомо, хто почне підготовку наших льотчиків і інженерно-технічного складу. Це буде проходити в Данії на авіабазі "Скрюдструп". Плюс запасний варіант в Румунії, там теж відкривається навчальний центр. Відома кількість льотчиків, але все ще неузгоджений кінцевий дозвіл від Сполучених Штатів Америки. Поки що затримка за цим. Бо США все ще не можуть вияснити, які системи можна передавати нам без загроз для їхньої безпеки", - повідомив Романенко в ефірі телемарафону.

За його словами, першу ескадрилью (12 літаків, - УНІАН) F-16 Україна скоріш за все отримає від Норвегії, бо вона повністю зняла всі ці винищувачі з озброєння ще в січні минулого року.

Відео дня

"Ми можемо отримати десь біля півсотні літаків - це вже дві бригади. І от я би максимально оптимістично розраховував на дві бригади спочатку. Це початок наступного року", - сказав Романенко.

Винищувачі F-16 для України - що відомо

Як повідомляв УНІАН, на саміті НАТО у Вільнюсі країни Альянсу погодилися розпочати навчання ЗСУ на винищувачах F-16: відповідний меморандум підписали 11 країн.

Повідомлялося, що програма навчань може стартувати вже в серпні на території Данії. Також навчання пілотів погодилася провести на своїй території Румунія (йдеться про орієнтований період - жовтень).

16 липня речник Повітряних сил ЗСУ спростував заяви деяких політиків різного рівня про те, що українські пілоти вже почали освоювати винищувачі F-16 на полігонах тих чи інших країн. Він зазначив, що українці одразу дізнаються, коли відбудеться передача літаків F-16. Поки що ЗСУ лише готуються відправити своїх спеціалістів тренуватися на винищувачах.

Вас також можуть зацікавити новини: