Касетні снаряди не стануть вирішальним фактором на війні, потрібна інша зброя - експерт

Касетні боєприпаси можуть бути використані, зокрема, для часткового розміновування полів, зупинення просування ворожої піхоти та бронетехніки.

Для перемоги у війні з російськими окупантами Збройні сили України потребують різноманітної військової техніки та озброєння. Касетні боєприпаси, які передали Сполучені Штати, не стануть вирішальним фактором. 

Як зауважив в ефірі "24 каналу" військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі Роман Світан, з надходженням касетних боєприпасів на передову не буде ефекту, який ми побачили після надання Україні комплексів HIMARS.

Результатом постачання американськими партнерами касетних боєприпасів буде зменшення використання військовими снарядів калібру 155-мм. Вони можуть бути використані для часткового розміновування полів, зупинення просування ворожої піхоти та бронетехніки. Крім того, це довзолить вражати ворожі сили та засоби на дальності 20 – 30 кілометрів.

Водночас Світан наголошує, що касетні боєприпаси не є вирішальним фактором. На полі бою відбудуться зміни після постачання HIMARS та ракет до них М-31, а також далекобійних ракет ATACMS. Ними Сили оборони зможуть знищити всі логістичні ланцюжки противника, якими відбуваєтсья постачання військової продукції на передову.

"Зазвичай військові мають запаси на два – три тижні. Постачання ATACMS змінить ситуацію на фронті, позаяк свого часу ракети М-31", – додав експерт.

Касетні боєприпаси для України: що потрібно знати

Касетні боєприпаси заборонені в десятках країн світу. Існує Конвенція щодо касетних боєприпасів від 2008 року, однак Україна, Росія, США та ще декілька держав її не підписували. 

7 липня Сполучені Штати оголосили про надання Україні нового пакету допомоги, частиною якого стали і касетні снаряди. Вже 13 липня командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський заявив, що Україна отримала ці боєприпаси. Він зауважив, що їх ще не застосовували на полі бою. Пізніше передачу касетних снарядів підтвердили в Пентагоні

Президент України Володимир Зеленський заявив, що касетні боєприпаси українські військові будуть використовувати винятково на полі бою проти російських окупантів. 

Вас також можуть зацікавити новини: