Опубліковано чи не перше відео тестового застосування ATACMS / колаж УНІАН, фото wikipedia.org, скріншот

В США вперше опублікували унікальні архівні кадри застосування ракет ATACMS із касетною боєголовкою. У ролику показано тестове випробування ракети десь наприкінці 1980-х років.

Військовий експерт Фабіан Хоффманн, аналізуючи це відео для Newsweek, підтвердив, що це тестування, найімовірніше, найпершого варіанту ракет M39 з касетною боєголовкою M74.

У самому ролику, що на жаль має дуже погану якість картинки, показано пуск ракети та момент ураження цілей касетними суббоєприпасами. Голос за кадром зокрема розповідає, що ракети можуть допомогати одна одній наводитися на ціль.

"Перша ракета залишає пускову установку і робить програмний поворот до цілі. Друга ракета залишає пускову установку і дублює траєкторію першої ракети. ATACMS є маневровою, не балістичною ракетою", – йдеться в ролику.

Варто зазначити, що насправді ATACMS таки є саме балістичною ракетою, що здатна маневрувати на підльоті до цілі. Але вона принципово відрізняється від крилатих ракет, що мають іншу траекторію підльоту до цілі.

Поставка ракет ATACMS Україні

За останні дні було кілька повідомлень, що США нададуть Україні ATACMS, але офіційно цього досі не підтвердили. У четвер Вашингтон оприлюднив новий пакет військової допомоги, але не згадав в ньому про ATACMS.

За даними The Washington Post, адміністрація Байдена наближається до публічного оголошення про передачу ракет. Але передаватимуть модифікацію з касетною, а не унітарною фугасною боєголовкою.

Колишній командувач військ США в Європі Бен Ходжес заявив, що касетний варіант ракети буде "не таким ефективним для знищення великих російських об’єктів у Криму", як фугасний.

Вас також можуть зацікавити новини: