Винищувачі МіГ-29 вже в Україні / фото Ozbrojené Sily SR

Україна отримала з Польщі винищувачі МіГ-29, проте їхню кількість офіційно не розкривали. Як заявив в інтерв'ю "Обозревателю" екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко, йдеться про щонайменше дві ескадрильї. 

"В ескадрильї 12 літаків, тобто не менше 24. За іншими оцінками, це авіаційний полк, тобто три ескадрильї, 36 літаків. Зрозуміло, не все потрібно анонсувати, у нас триває гібридна війна", - каже він.

Серед переваг МіГів Романенко називає те, що для їхнього застосування Україні не потрібно тривалий час готувати пілотів, як це було б у випадку з F-16.

Відео дня

За його словами, поставки МіГів дають змогу ЗСУ відновити сили за окремими напрямками, які були втрачені внаслідок бойових дій.

Генерал-лейтенант наголосив, що авіація дуже важлива для проведення контрнаступу, адже під час боїв у степах на півдні країні обов'язкове потрібне прикриття з неба.

Також такі поставки важливі у контексті того, щоб зрівняти потенціали РФ та України. Адже на сьогодні в окупантів більша кількість літаків.

"Нам потрібні універсальні літаки, які можна було б використовувати для завдавання ударів по наземних цілях, оскільки противник укріплений", - наголосив Романенко.

МіГ-29 для України

3 квітня 2023 року стало відомо, що Польща передала Україні першу партію обіцяних винищувачів МіГ-29. Скільки саме літаків відправила Варшава, на не уточнювалося.

У Польщі заявляли, що держава навряд чи передасть Україні всі МіГ-29, які є на озброєнні. 

Наприкінці березня 2023 року Словаччина передала Україні чотири МіГ-29, які були обіцяні раніше. У рамках договору між країнами Братислава віддасть Києву 13 винищувачів радянського виробництва, а також частину зенітно-ракетного комплексу.

Вас також можуть зацікавити новини: