Німеччина планує модифікувати крилаті ракети Taurus перед відправкою їх Україні / фото wikimedia.org

Уряд Німеччини веде переговори з виробником зброї MBDA про можливе обмеження дальності польоту крилатих ракет Taurus перед відправкою їх Україні. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерело в службах безпеки.

Як зазначає видання, Київ просить у Берліна крилаті ракети Taurus з радіусом дії понад 500 кілометрів, яку запускають винищувачі, такі як Tornado, F-15 або F-18.

У той час як Велика Британія та Франція відправили в Україну крилаті ракети Storm Shadow і Scalp, Німеччина відмовилася від цього через побоювання, що ця зброя може бути використана по цілях у Росії.

Відео дня

Водночас технічно обмежити дальність польоту крилатої ракети Taurus, на думку експертів, дуже легко.

"Переговори між урядом Німеччини та MBDA зосереджені на такій модифікації, оскільки канцлер Олаф Шольц хоче за будь-яку ціну запобігти будь-яким українським нападам на російську територію зі зброєю", - пише видання.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, на арсеналі німецьких військових є близько 600 ракет Taurus, близько 150 з них готові до використання. Іспанія та Південна Корея також експлуатують Taurus.

Ракети Taurus для України - що відомо

Німецько-шведська крилата ракета Taurus призначена для високоточних ударів і ураження високозахищених і заглиблених цілей без заходу літака-носія в зону ППО противника. Дальність цих ракет становить до 500 кілометрів, проте Україні, швидше за все, передадуть версію далекобійністю до 300 км.

Україна ще навесні офіційно запросила у Німеччини крилаті ракети Taurus. У Берліні підтвердили надходження запиту, поставилися до нього з обережністю. 

Тим часом, опозиційні депутати Бундестагу неодноразово закликали чинний уряд передати Україні ракети Taurus. На початку серпня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що поставка крилатих ракет Taurus Україні не є пріоритетом для Берліна, назвавши побоювання з приводу таких поставок "очевидними". 

Вас також можуть зацікавити новини: