Нова ера ядерних перегонів почалася / колаж УНІАН, фото wikimedia.org, REUTERS

Світ вступає в нові перегони ядерних озброєнь. Але цього разу до протистояння залучається більше держав. Щоб не програти в цій гонитві, США мають переглянути свою стратегію ядерного стримування та відмовитися від дорогих та малоефективних підходів, пише The Telegraph.

"Після десятиліть роззброєння ми стоїмо на зорі нової ери ядерної зброї. Роки скорочення запасів після закінчення холодної війни раптово закінчилися, оскільки Китай витрачає мільярди на нове озброєння, а розрядка між Росією та США руйнується", – констатує видання.

Автори публікації зазначають, що ядерні арсенали в значній мірі досі залежать від морально застарілих доктрин її використання. Так, стратегічні бомбардувальники є просто неефективними через те, що їх банально легко збити, але США і Росія досі мають їх у своєму арсеналі.

Відео дня

Своєю чергою класичні міжконтинентальні балістичні ракети шахтного базування – хоч і добре захищені від ворожої протидії, обходяться невиправдано дорого. До того ж сам факт розміщення ядерних ракет у шахтах на власній території провокує ворога на превентивний перший удар. А для зменшення ефекту від ворожого превентивного удару логіка спонукає будувати якомога більше ракетних шахт, що призводить до ще більших видатків, зазначають автори публікації.

Розумною альтернативою – значно дешевшою та такою, що не провокує ворога на превентивний удар – The Telegraph називає наземні мобільні ракетні комплекси та атомні підводні човни з балістичними ракетами.

"Правильно спроектований і ретельно керований атомний підводний човен, який ніколи не шукає контакту з ворогом, майже неможливо знайти", – пише видання, пояснюючи, чому це надійніша гарантія удару у відповідь, ніж спроба виготовити багато тисяч ядерних ракет у надії, що хоча б частина переживе перший удар ворога.

Розуміючи це, Велика Британія свого часу відмовилася від стратегічних бомбардувальників, а шахтних ракет не мала взагалі. Зараз Лондон покладається виключно на стратегічні субмарини. Пізніше цим же шляхом пішла Франція, яка мала шахтні ракети, але позбулася їх.

У США теж були прихильники відмови від шахтних ракет, але ідея не отримала підтримки і Вашингтон досі витрачає величезні гроші на підтримку цього виду зброї.

"Наземні МБР – погана ідея. США повинні приєднатися до своїх західних ядерних союзників і зосередитися на підводних човнах. США заощадили б стільки грошей, відмовившись від своїх міжконтинентальних балістичних ракет, що могли б зробити майже все", – пише The Telegraph.

Видання зазначає, що на зекономлені гроші США могли б покращити свої системи протиракетної оборони, що значно б знизило потенційну ефективність ядерних ракетних арсеналів Росії та Китаю. Також це значно посилить захист неядерних сил, зокрема флоту, який теж дуже важливий у глобальному військовому протистоянні.

Нові ядерні перегони – що відомо

Як писав УНІАН, три найбільші ядерні держави світу – США, Росія та Китай – активно готують інфраструктуру для проведення реальних ядерних випробувань. Такі випробування були заборонені в середині 1990-х міжнародними угодами, але зараз світ впритул підійшов до межі, за якою такі випробування можуть відновитися. Принаймні три держави до цього технічно готуються.

Тривожною ознакою є те, що це все відбувається в умовах найсерйознішого погіршення відносин між Заходом з одного боку та Росією і Китаєм з іншого. Так, з Москви лунають прямі погрози розпочати повномасштабну війну із НАТО, а Китай не приховує планів вдертися на Тайвань, що ймовірно спричинить війну із США.

Вас також можуть зацікавити новини: