ЗРК Patriot суттєво посилять протиповітряну оборону України / фото US Army

Зенітно-ракетні комплекси Patriot, які США нададуть Україні в межах нового пакету допомоги на 1,85 млрд доларів, можуть допомогти "суттєво посилити" протиповітряну оборону України, а також створити ешелоновану систему ППО. 

Як розповів речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в інтерв'ю "Радіо Свобода", ці комплекси – "дуже потрібна для України річ". Він додав, що Patriot давно був омріяним озброєнням в стратегії подальшого розвитку Повітряних сил. 

"Patriot – це далекобійна зброя, яка може вражати свої аеробалістичні цілі на відстані до 150 кілометрів. Ці комплекси на певних напрямках могли б допомогти відігнати російську авіацію подалі від наших кордонів, а саме такі бомбардувальники як ТУ-22М3 чи екіпажі тактичної авіації ворога", – наголосив Ігнат.

Відео дня

За словами речника Повітряних сил ЗСУ, українські захисники зможуть доволі легко опанувати нові для них зенітно-ракетні комплекси Patriot.

"Комплекси західного зразка доволі сучасні, дуже багато чого в них автоматизовано, багато відкинуто людського фактору. Тому перенавчитися на ці комплекси не є великою проблемою. Хоча для цього і потрібен певний час", – пояснив він.

Водночас Ігнат зауважив, що Україна має великі потреби у найрізноманітніших засобах ППО. Через це наша країна готова брати у західних партнерів "багато усього, що нам можуть запропонувати".

"Сьогодні Повітряні сили існуючими засобами ППО, авіацією, мобільними групами перекривають найзагрозливіші напрямки, окремі стратегічні об'єкти критичної інфраструктури. Однак цього не вистачає, щоб закрити всі потреби", – додав речник Повітряних сил.

Зенітно-ракетні комплекси Patriot для України

Україна отримає передовий засіб ППО, який мають США – батарею ракетного комплексу Patriot, яка може мати до восьми пускових установок. Кожна установка може нести від чотирьох до 16 ракет. 

Західні експерти кажуть, що системи Patriot стануть "важливим активом для захисту народу України проти російського варварського нападу на критично важливу інфраструктуру України".

Військовий експерт Олег Жданов зазначив, що вчитися керувати такою технікою треба приблизно півроку, але ЗСУ опанують систему швидше.

Вас також можуть зацікавити новини: