Україна отримає батарею Patriot / фото REUTERS

Військовий експерт Олег Жданов прокоментував рішення США надати Україні ЗРК Patriot. Вчитися керувати такою технікою треба приблизно півроку, але ЗСУ опанують систему швидше.

"Спеціальності, такі як оператори радіолокаційних станцій, можуть навчатися і більше 11 місяців. Але 6 місяців - це стандартна навчальна програма. Це в мирний час. Ми і на HIMARS, і на Panzerhaubitze 2000 і на інші там системи - ми вчилися і вчимося буквально тижні. Тижні три, максимум 4 тижні, тобто до місяця ми освоюємо цю техніку. І потім ми починаємо застосовувати її. 6 місяців вчитися навряд чи будемо ми. IRIS ми освоїли за 4 тижні. Німецька програма підготовки. Я думаю, що Patriot не набагато складніше, ніж в управлінні і в обслуговуванні NASAMS або IRIS-Т", - говорить Жданов.

На думку полковника ЗСУ, Patriot більш потужна система, ніж IRIS.

"Давайте спочатку дочекаємося, що Patriot приїхав в Україну і тоді ми з вами подивимося, як він буде допомагати нам у захисті нашого неба. Якщо нам дадуть хоча б другу версію Patriot, то в принципі це нормальна система. Перша старенька і слабенька. А ось друга і третя версії - це, звичайно, дуже хороші", - додав Жданов.

Patriot для України: що відомо

Сьогодні The Associated Press повідомило, що Сполучені Штати оголосять про новий пакет допомоги Україні на суму 1,8 мільярда доларів. В новий пакет вперше увійдуть системи ППО Patriot і високоточні керовані бомби для винищувачів.

У Білому домі підтвердили, що сьогодні президент США Джо Байден оголосить про новий пакет військової допомоги Україні, до якої увійде батарея систем Patriot.