Експерт пояснив, скільки винищувачів F-16 потрібні Україні / фото US Air Force

Військовий експерт, директор із розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих заявив, що для створення "повітряного щита" Україні необхідні 168 винищувачів F-16. Передача цих літаків нашій державі значно посилить Повітряні сили для вирішення завдань на полі бою.

Як пояснив експерт в ефірі телеканалу FREEДОМ, винищувачі західного зразка потрібні для завершення створення системи ППО. Ці літаки допоможуть забезпечити прикриття від ракетних загроз, а також від дій авіації РФ.

"Ну, крім іншого, F-16 є універсальним літаком, який також здатен діяти й в іпостасях штурмовика та бомбардувальника поряд із завданнями ППО – як винищувач і перехоплювач. Наводилися цифри, й розраховувалися вони Повітряними силами України, що для створення нормального повітряного щита Україні десь потрібно близько 168 подібних винищувачів для того, щоб створити авіаційне з’єднання, яке б виконувало всі ті завдання", – розповів Рябих. 

Відео дня

За його словами, F-16 є найбільш універсальним варіантом, що може знищувати наземні, морські та повітряні цілі. Він також підходить для боротьби з планувальними бомбами, ворожі війська використовують для ударів по Україні. Експерт вважає, що шанси на отримання цих винищувачів – великі.

"Якраз на тлі того, що багато хто з країн-партнерів, тих, які беруть участь у коаліції, які підтримують Україну у форматі "Рамштайн", вони проводять планову заміну літаків цього типу на нові літаки п’ятого покоління F-35. І ось, припустімо, ті ж Нідерланди раніше заявляли про можливість передачі тих літаків, які звільняються в результаті закупівлі та заміни цих літаків на нові. Крім того, потрібно сказати, що F-16 – це найбільш масовий варіант винищувача 4+ покоління. І з кількості десь близько 2000 одиниць цих літаків, які мають наші партнери, ось та кількість, яку ми називали, близько 200 одиниць, вони можуть бути знайдені й передані Україні", – резюмував експерт.

Літаки для України: актуальні новини

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна передасть Україні 8 винищувачів МіГ-29, з яких чотири вже надані, а ще чотири – готуються до відправки. При цьому, Дуда обговорив із Зеленським можливість передачі ще шести літаків.

У Повітряних силах ЗСУ розповіли, що зараз на озброєнні України є пʼять бригад винищувачів: дві бригади СУ-27 та три МІГ-29.

Водночас міністр оборони України Олексій Резніков запевнив, що Захід ухвалить рішення щодо надання нашій державі сучасних літаків. За його словами, повітряні платформи є важливою складовою української протиповітряної оборони.

Вас також можуть зацікавити новини: