Експерт пояснив, чому росіяни бояться ракет Storm Shadow / фото Вікіпедія

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко заявив, що далекобійні ракети Storm Shadow, які Україна отримала від Великої Британії, не тільки можуть ефективно вражати цілі на великих відстанях. Ці ракети складно перехопити навіть новітнім системам російської протиповітряної оборони. 

"Чому в окупантів паніка? Насамперед це пов’язано з тим, що ракети мають можливість польоту на наднизьких висотах – від 30 м, а додаткові системи дають їм змогу високоефективно огинати рельєф. У російських засобів ППО, зокрема умовно сучасних, таких як С-400, можливість виявлення і знищення об’єктів починається з планки 40 м. Тобто ці ракети фактично перебувають у недосяжності, і якщо говорити про ймовірність збиття таких – це має бути якийсь унікальний випадок", – розповів він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Експерт зауважив, що хоча Україна й просила партнерів надати ракети ATACMS, Storm Shadow нічим не гірші за них, а в деяких моментах – навіть кращі.

Відео дня

"Головна перевага, це навіть не дальність ураження – від 300 км до більш ніж 500 км. Крім цього, це досить потужна бойова частина – 450 кг проникаючого бронебійного типу. Тобто вони знищують укріплені об’єкти, їм підвладне знищення опорних і командних пунктів, об’єктів, які захищені додатково від ударів звичайними типами озброєнь", – наголосив Коваленко.

Ракети Storm Shadow: що кажуть експерти

Міністр оборони Великої Британії бен Воллес офіційно підтвердив передачу далекобійних ракет Storm Shadow Україні 11 травня 2023 року. При цьому він наголосив, що використовуватися вони будуть виключно на суверенній території України. 

Військовий експрет Олег Жданов наголосив, що ракета Storm Shadow належить до класу малопомітних. Особливість полягає в тому, що її траєкторія дозволяє опускатися практично до верхівок дерев. За його словами, ці ракети є великою проблемою для радарів, оскільки замість мішені оператор побачить тільки "блік". 

Водночас військовий експерт Владислав Селезньов каже, що ці ракети суттєво допоможуть під час контрнаступу Збройних сил України і стануть проблемою для РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: