Країни можуть почати знімати з консервації танки Leopard 2A4 / фото – US Army

Головний редактор видання Defense Express Олег Катков вважає, що після передачі Україні перших танків Leopard західні країни можуть почати розконсервовувати інші модифікації цих танків, щоб продовжити їхню передачу Збройним силам України. 

"Чи є ресурси для передачі Україні ще сотень додаткових Leopard, не тільки першої сотні, а ще більше? Відносно Leopard – так, є. Німеччина в першій партії передає не Leopard 2 А4, які можуть бути на зберіганні, а передається стройова машина з модернізацією 2 А6, яка перебуває на озброєнні Бундесверу", – розповів він в ефірі телеканалу "Еспресо". 

Експерт пояснив, що це означає, що передача танків буде відбуватися із мінімальною затримкою.

Відео дня

"Водночас може бути процес з розконсервації машин Leopard 2 А4 чи 2 А5, які на зберіганні. Це займає час і це також значний ресурс для передачі цих машин. У Фінляндії приблизно 100 Leopard 2 А4 на зберіганні. В інших країнах вони теж у значних показниках – десятки одиниць. Набирати танки і розконсервовувати їх поступово можливо", – підсумував військовий експерт.

Танки Leopard для України

Голова постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО, народний депутат Єгор Чернєв заявив, що по всій Європі є понад тисяча танків Leopard. 10-15% від своїх запасів без втрат для власної обороноздатності кожна країна зможе передати Україні.

Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус повідомив, що Німеччина може надати Україні перші бойові танки Leopard приблизно через три місяці. При цьому він наголосив, що Бундесвер "дуже швидко" почне навчання українських солдатів роботі на танку і уточнення маршрутів постачань.

Водночас у Словаччині зазначили, що питання про передачу Україні танків Leopard поки не обговорюється. Проте країна може передати нам радянські Т-72, якщо союзники запропонують заміну. 

Вас також можуть зацікавити новини: