Росія не зможе відновили пошкоджені в Севастополі кораблі / соцмережі

Уражені в Севастополі вчора ворожі десантний корабель "Мінськ" і підводний човен "Ростов-на-дону"  наврядчи РФ зможе відновити у найближчій перспективі.

Про це заявила начальниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону Єдиних новин.

"За попередніми оцінками експертів, з того, що ми вже могли побачити, скоріш за все, великий десантний корабель став вже не таким великим і навряд чи буде кораблем. Те, що стосується підводного човна – ушкодження досить суттєві і відновлення їх потребує додаткових виробничих потужностей, зокрема, якими і хизувався той самий судно-ремонтний завод. Зараз він більше схожий на опалище, ніж на завод. Тому  відновити поки що нема де", - зазначила Гуменюк.

Відео дня

За її словами, на сьогодні якби не маневрували російські кораблі у Чорному морі, щоб сховатись, Україна їх відстежує і може "знайти". 

"Вони зараз побоюються, що пункти базування для них вже не є такі безпечні, як вони раніше для себе  думали. Зараз можемо спостерігати їх розсередження по Чорному морю. Корабельне угруповування тримається в районі, який поки що вважає для себе більш-менш безпековим – це на відстані 100 морських миль від контрольованого Україною берега. Але біда їхня в тому, що контрольований ними берег насувається.  Тому заховатися їм ніде не доведеться", - сказала Гуменюк.

При цьому підкреслила, що вся військова потужність окупантів у Криму – це є законна ціль для українських Сил оборони.

Щодо стану незаконно збудованого росіянами Кримського мосту Гуменюк сказала, що ситуація з його ремонтом складна, тому що і погода не дозволяє, і загальна обстановка постійно напружена. 

"Їм (окупатам – УНІАН) потрібно розслабитись, видихнути і змиритися", - резюмувала вона. 

Також Гуменюк додала, що всі альтернативні шляхи логістики, які намагається застосувати ворог, відстежуються українською стороною та щодо них вживаються відповідні заходи. 

"Вони намагались активізувати паромні перевезення, в тому числі з використанням великих десантних кораблів. Але зараз сезон такий - погода штормова і це для них знаково, вони не можуть використовувати ці потужності як повноцінну альтернативу. Також ті мости, які називають Чонгарським, Генічеським – вони також не здатні функціонувати в повній потужності, вони ледь витримують пасажрські перевезення", - розповіла начальниці Об’єднаного прес-центру Сил оборони півдня. 

За її словами, основним логістичним шляхом для росіян залишається траса М-17, але вона дуже близько до Сил оборони, тому досить небезпечна. 

"І ми працюємо далі, відстежуємо їх тактику дій і знаходимо протидію", - запевнила Гуменюк.

Атака на кораблі РФ у Севастополі.

Вночі 13 вересня в окупованому Севастополі пролунали вибухи. Зранку в російському Міноборони заявили, що ЗСУ завдали ракетного удару по судноремонтному заводу в Севастополі. Російська окупаційна влада заявила, що ракети, які влучили по території заводу, спричинили там пожежу та пошкодили два кораблі у доці.

За інформацією, поширеною в російських телеграм-пабліках, від ударів ракет постраждали підводний човен "Ростов-на-Дону" і великий десантний корабель "Мінськ".

Українська розвідка підтвердила ураження двох російських кораблів в результаті нічної атаки по Севастопольському морському заводу імені Орджонікідзе та пошкодження обладнання заводу.

Вчора представник ГУР МО Андрій Юсов сказав, що пошкоджені у Севастополі російські кораблі "з великою імовірністю відновленню не підлягають".

Своєю чергою Нідерландська моніторингова група Oryx по візуальному підтвердженню зарахувала російський великий десантний корабель "Мінськ" до повністю знищених.

Вас також можуть зацікавити новини: