Україні вдалося стримати російські ВПС з початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року / фото ua.depositphotos.com

В України закінчуються ракети для захисту неба від російських атак. Цією ситуацією можуть скористатися російські військово-повітряні сили, щоб встановити контроль в небі.  

Експерт розповів Business Insider, що такий розвиток подій, швидше за все, буде настільки руйнівним, що, по суті, може покласти край війні. Україна знаходиться в невигідному становищі, коли мова йде про повітряну міць. Росія володіє одними з найбільших в світі військово-повітряних сил, в той час як в України набагато менше літаків і вона покладається на більш старі моделі.

Однак Україні вдалося стримати російські ВПС з початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року. Завдяки протиповітряній обороні України російські літаки зазвичай залишалися в повітряному просторі Росії, і хоча літаки запускали ракети і бомби, їх збиток був обмежений.

Відео дня

Фредерік Мертенс, аналітик Гаазького Центру стратегічних досліджень, сказав BI, що "українська протиповітряна оборона - це один з найбільших українських успіхів у війні. Без них війна могла б бути вже програна". За його словами, завдяки ППО повітряний простір України "занадто небезпечний" для російських літаків.

Він сказав, що Україна створила "взаємне заперечення повітряного простору", назвавши це "неймовірною українською перемогою з глибокими стратегічними наслідками".

За його словами, це також, ймовірно, врятувало Україну на початку вторгнення: "Якби цього не було у 2022 році, Україна цілком могла б програти війну". Але Україна може виявитися не в змозі підтримувати цей успіх.

Цього місяця високопоставлений представник оборонного відомства США попередив, що без додаткового фінансування в України не буде достатньо раку для ППО, щоб зупинити ракети, які РФ буде запускати по містах, інфраструктурі і військам.

Минулого тижня Росія вперше змогла взяти під контроль небо в прифронтовій зоні в місті Авдіївка, а її ВПС підтримали наземні підрозділи. Цей комбінований підхід і привів до" деградації українців", сказав один з експертів.

Росія також активно намагається змусити Україну вичерпати свої запаси боєприпасів, що може мати руйнівний ефект, оскільки республіканці блокують надання Україні додаткової допомоги. Зниження рівня української протиповітряної оборони означає, що інтенсивність ударів російських безпілотників і ракет, швидше за все, зросте, і в гру можуть вступити її військово-повітряні сили.

Джастін Бронк, експерт по Росії і повітряним війнам з британського Королівського інституту об'єднаних служб, сказав, що російські ВПС "досі не мали ніякого відношення до конфлікту з точки зору поля бою". За його словами, використання Україною ракет класу "земля-повітря", або ЗРК, не дозволило їй встановити панування в повітрі.

"Але без достатньої кількості систем ППО ми ризикуємо побачити все більше і більше російських військово-повітряних сил, здатних здійснювати перехоплення на полі бою", - додав він. "Ризик полягає в тому, що Україна програє війну".

Він також зазначив, що російські ВПС можуть почати діяти "відносно вільно", поза зоною досяжності зенітного вогню, не поспішаючи виявляти і вражати артилерійські позиції, командні пункти, залізничні вузли і будь-які скупчення техніки.

"Російські ВПС як і раніше являють собою значну загрозу", - сказав Бронк. "Навіть якщо зараз вони не роблять серйозного впливу на поле бою, вони можуть надати його, якщо закінчаться ЗРК".

Втрати Росії у війні проти України - останні новини

ВСУ За тиждень збили сім російських винищувачів на Східному фронті. Видання Forbes пише, що скоро українські військові не зможуть збивати літаки РФ через дефіцит боєприпасів.

Згідно з даними Генштабу, українські військові вже знищили 339 літаків, понад 325 вертольотів і 7560 БПЛА російської армії.

Вас також можуть зацікавити новини: